EK kort: oranjecamping al bomvol

UTRECHT - De belangstelling voor de oranjecamping in het Zwitserse Interlaken-Thunersee is ernorm. Voor de eerste twee groepswedstrijden op het EK, tegen Italië en Frankrijk, zijn nauwelijks nog plaatsen vrij. "We zitten nu op 16.000 overnachtingen en verwachten boven de 20.000 uit te komen", zegt organisator Jokko de Wit. RTV Utrecht gaat ook naar de camping (zie promo onderaan deze pagina).
* RTV Utrecht-verslaggevers Remco Andringa en Dennis van Ommeren maken tijdens het EK reportages vanaf de camping in Zwitserland. Die zijn te zien op deze site en in U Vandaag (promo via de link onder dit bericht). Daarnaast brengen we de komende weken in de aanloop naar het toernooi een aantal reportages en vindt u op deze site elke dag een overzicht met kort nieuws over het EK voetbal in Oostenrijk en Zwitserland.
* De Engelse voetbalsupporter moet Oranje steunen tijdens het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Dat zegt de Engelse oud-international Geoff Hurst in de Britse krant The Guardian. Hurst heeft veel respect voor de manier waarop Oranje voetbalt. "Het draait bij het Nederlands elftal allemaal om techniek en fantasie." Een ander argument dat de oud-international aandraagt is dat de meest getalenteerde spelers van het Nederlands elftal uitkomen in de Premier League.
* Utrechter Wesley Sneijder arriveerde maandag in het trainingskamp van Oranje en mocht zich meteen mengen in de discussie over de opstelling. "Ik kom het best tot mijn recht in een aanvallende rol, zei hij tegen het ANP. Voor Sneijder zijn er twee opties: kort achter de spits of meer teruggetrokken op het middenveld. "Een voorkeur heb ik niet," zei hij. "Ik heb er geen enkel probleem mee als ik wat verdedigend moet spelen. Mijn kwaliteiten liggen echter vooral voorin."
* Jan Vennegoor of Hesselink heeft op de training van Oranje vier strafschoppen gemist. Bondscoach Marco van Basten liet alle 21 veldspelers aanleggen van elf meter. Wie miste moest eerst een rondje hardlopen en vervolgens nog een keer schieten. In de eerste reeks misten de spitsen Ruud van Nistelrooij, Klaas-Jan Huntelaar en Jan Vennegoor. Ook vleugelaanvaller Ryan Babel en verdediger Mario Melchiot misten. In tweede instantie faalde alleen nog Vennegoor, die na weer een strafrondje nog twee keer mis schoot.
* De Nederlandse detailhandel verwacht bij goede prestaties van het Nederlands elftal een omzetimpuls van ruim 100 miljoen euro. Eerder al werd bekend dat supermarkten verwachten 45 miljoen euro extra om te zetten. Voor non-food artikelen rekent de detailhandel op 70 tot 80 miljoen euro extra omzet. Daarbij moet worden gedacht aan televisies en oranje prullaria. De voetbaltoernooien in 2000, 2004 en 2006 leverden winkeliers volgens de Raad Nederlandse Detailhandel 8 tot 13 procent meer omzet op.
* RTV Utrecht wil graag uw EK-foto's publiceren. Tijdens WK's en EK's kleuren vele straten oranje. Hoe oranje is uw straat? En hoe en met wie kijkt u eigenlijk naar het EK? Stuur uw foto's naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.