Een decennium duofiets in Linschoten: "Zonder die fiets zou ik binnen zitten"

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
LINSCHOTEN - Je ziet 'm de laatste jaren steeds meer rijden: de duofiets. De tweezitter maakt het voor mensen die slecht ter been zijn mogelijk om toch een ritje in de buitenlucht te maken. Een vrijwilliger trapt en de bijrijder kan de pedalen ook bedienen, maar hoeft dat niet per se.
In Linschoten rijdt nu tien jaar zo'n duofiets rond en dat was in het begin best een bezienswaardigheid, zegt vrijwilliger Johanna Blankestein (74). "Dan zaten ze je wel na te kijken of ze stapten af om te zien wat het was."
Klara en Johanna rijden al jaren samen op de duofiets

FIETSSEIZOEN

Johanna was er vanaf het begin bij en ze rijdt al weer jaren elke donderdag met de 93-jarige Klara Stuurman. Afgelopen week was weer de eerste rit van het jaar, het duofietsseizoen is begonnen. "Ik heb me echt verheugd op deze dag!", zegt de kwieke Klara terwijl ze samen met Johanna door het centrum van Linschoten dendert.
"Vroeger kon ik met de rollator makkelijk wandelen, maar gaat niet meer. Ik kom ook niet meer zo gemakkelijk in de tuin en dan zit ik maar binnen. Ik kijk dus echt uit naar een dagje op de duofiets."

POPULAIR

De dames fietsen door naar het buitengebied van Linschoten. Soms stoppen ze voor een kop koffie, een boodschap of het uitzicht. "Heel erg mooi. Prachtige bloesem", zegt Johanna tegen Klara.
De duofiets is een populair vervoersmiddel. In elke gemeente rijden er wel een paar rond. Probleem is vaak dat er te weinig vrijwilligers zijn die mee kunnen fietsen. Ook in Linschoten kunnen ze nog wel wat fanatieke trappers gebruiken. Aan Johanna zal het niet liggen. Zij staat elke donderdag paraat. "Anders zit je thuis toch maar op je kont. Ik ben een mens dat moet blijven bewegen."

VRIENDINNEN

Klara en Johanna zijn inmiddels goede vriendinnen geworden die niet meer zonder hun wekelijkse ritje kunnen. Johanna: "Het is elke keer weer een belevenis. Het is gewoon gezellig. Na afloop gaan we altijd even koffie drinken." En daar sluit Klara zich bij aan. Zij wil graag nog heel lang blijven duofietsen. "Zolang Johanna het nog vol kan houden en er zin in heeft, doe ik mee!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.