Nieuwe bibliotheek geopend in Leidsche Rijn: "Meer dan 12.000 boeken gekocht"

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
LEIDSCHE RIJN - Wereldboekendag wordt vandaag in het Utrechtse Leidsche Rijn groots gevierd. Vandaag opent daar namelijk een splinternieuwe bibliotheek aan het Brusselplein, middenin het centrum. Leesvoer genoeg voor de inwoners in de wijk, maar het nieuwe pand heeft niet alleen boeken.
BIEB SAAI?
"Veel mensen associëren de bieb met stoffig, grijs een saai. En dat je er stil moet zijn," zegt Charissa Muller, teamleider bij de bibliotheek. "Maar dat hoeft al lang niet meer, de bieb is juist heel hip geworden!" Zo zijn er voorstellingen, debatten, cursussen en workshops. Ook is er een tafelvoetbaltafel en opent er binnenkort een lab waar je kunt leren programmeren of met robotjes kunt spelen.
Dat nieuwe concept lijkt in de smaak te vallen. Bezoekers zijn blij met de grote ramen en de ruime opzet. "Er zijn fijne stoelen en er is goed licht om te lezen," constateert Quinten (13) tevreden.
In de nieuwe bibliotheek in Leidsche Rijn.
In de nieuwe bibliotheek in Leidsche Rijn. © RTV Utrecht / Carmen Nelissen

GROTERE COLLECTIE

Voor het nieuwe pand is de collectie uitgebreid van 24.000 naar 36.000 boeken. Dat aanbod wordt zorgvuldig samengesteld aan de hand van de inwoners van Leidsche Rijn. "Het stadsdeel bestaat natuurlijk uit jonge gezinnen. Op basis hiervan kiezen we boeken uit. Dat doen we op elke locatie in de stad", legt Isabella Arons van de bibliotheek uit. "Niet alle dertien locaties zijn hetzelfde, dus de samenstelling van de bibliotheken zijn ook allemaal anders."
Vanaf vandaag gaan de deuren van de nieuwe bieb al open, maar op 17 mei wordt het officieel geopend door de wethouder.
Nieuwe bibliotheek in Leidsche Rijn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.