Utrecht: Che Guevara-standbeeld moet kunnen, maar wel met info-bordje

Het beeld staat bij de Rabotoren aan de Croeselaan.
Het beeld staat bij de Rabotoren aan de Croeselaan. © Twitter CU2030
UTRECHT - De gemeente Utrecht is niet van plan het standbeeld van Che Guevara op de Croeselaan te verwijderen. Volgens de PVV is de Zuid-Amerikaanse guerrillaleider een 'psychopathische homofobe moordenaar', maar het stadsbestuur nuanceert dat beeld.
Niet alleen de PVV windt zich op over het beeld. Het werd onlangs met verf besmeurd. Wie daarvoor verantwoordelijk is, is nog onbekend.
De gemeente laat weten dat het niet om een monument voor Guevara gaat, maar om een beeltenis van een straatartiest die Che Guevara uitbeeldt.

KUNSTWERK JANKOWSKI

Kunstenaar Christian Jankowski is gefascineerd door straatartiesten die standbeelden nadoen. Met het beeld wil Jankowski laten zien dat Guevara een 'oppervlakkig symbool' is geworden. "Waarvan niet veel mensen meer weten waar hij voor staat."
"We kunnen vaststellen dat de kunstenaar erin geslaagd is een discussie op te roepen over de vraag: wat is kunst?", schrijft de gemeente. "Dat is ook een belangrijke functie van kunst vinden wij."

HOOG CATHARIJNE

Verder benadrukt de gemeente dat het beeld, samen met enkele andere kunstwerken, in 2012 en 2013 ook al te zien was in Hoog Catharijne. Toen kwam er geen kritiek. "Daarmee wordt duidelijk dat waardering van kunstwerken in de loop der tijd kan wijzigen, maar dat hoeft geen reden te zijn kunstwerken te verwijderen."
Wel komt bij het standbeeld een info-bordje. Daarop is te lezen wat de kunstenaar met het beeld wil zeggen.
De PVV vindt vreemd dat Utrecht zich graag profileert als homovriendelijk en tegelijkertijd een groot beeld van Guevara neerzet. Ook de jongerenafdeling van de VVD vindt dat het moet worden weggehaald.
Guevara was in de jaren zestig leider van de Cubaanse revolutie. Na zijn executie in 1967 ontstond een persoonlijkheidscultus rond hem. Veel mensen hebben shirts of posters met daarop zijn hoofd afgebeeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.