Van Rossem: "Dit lijkt me een erg bot zwaard waarmee Van Oldenbarnevelt is onthoofd"

Maarten bij het zwaard waarmee Van Oldenbarnevelt is onthoofd.
Maarten bij het zwaard waarmee Van Oldenbarnevelt is onthoofd. © RTV Utrecht
AMERSFOORT - Vierhonderd jaar geleden werd Johan van Oldenbarnevelt in Den Haag onthoofd. Dat werd gedaan in opdracht van Maurits van Oranje. "Dat was een gerechtelijke moord", volgens Maarten van Rossem.
In 1547 werd Johan in Amersfoort geboren. Hij groeide op 'De Bollenburgh'. Een muurhuis in het centrum van de huidige stad. Hij was een slimme jongen die makkelijk zijn gymnasium afmaakte in Amersfoort. Daarna ging hij een turbulent leven tegemoet. Om uiteindelijk verraden te worden door de zoon van Willem van Oranje: Maurits van Oranje. Wie was hij en waarom was hij zo belangrijk voor de ontstaansgeschiedenis van Nederland?
Maarten weet er zelf natuurlijk ook een en ander vanaf, maar iemand die meer details weet is Jan Niessen. Hij heeft net een boek geschreven over Johan van Oldenbarnvelt. Maarten praat met hem over de psychologische vader-zoonverhouding. Volgens Niessen kostte die relatie Van Oldenbarnevelt uiteindelijk de kop.

ZWAARD

In de uitzending bekijkt Maarten ook het zwaard waarmee Van Oldenbarnevelt is onthoofd. Dat zwaard zal vanaf half mei in het Amerfoorste museum Flehite te zien zijn, samen met nog meer objecten uit de geschiedenis van Johan van Oldenbarnevelt.
Van Rossem Vertelt over Johan van Oldenbarnevelt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.