RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Geen snelrecht voor verdachten mishandeling Kanaalstraat; rechter wil meer onderzoek

UTRECHT - De rechtszaak tegen twee mannen die betrokken waren bij het hinderen van politieagenten bij een aanhouding in de Kanaalstraat in Utrecht is vier maanden uitgesteld. De jonge mannen worden verdacht van openlijke geweldpleging en mishandeling van twee agenten. Die zouden ze vorige week onder meer in het gezicht hebben gestompt en tegen hun rug hebben getrapt.

De politierechter besliste tijdens een snelrechtzitting dat er nog te weinig informatie is om de zaak zorgvuldig te kunnen behandelen en besloot dat er meer onderzoek moet worden gedaan. De verdachten hoeven ook niet langer in hechtenis te blijven.

De rechter wil dat meer beelden van incident in het dossier worden opgenomen en dat omstanders als getuige worden gehoord. Vooral de advocaat van de 19-jarige Y. el K. maakte zich hard voor het uitstel. Volgens mr. Boumanjal is zijn cliŰnt zwakbegaafd en heeft hij psychische stoornissen. Hij zou daarom in aanmerking komen voor het jeugdstrafrecht. Ook dat vond de rechter reden voor uitstel.


MOEDER MISHANDELD

De 19-jarige Utrechter en 22-jarige man uit Culemborg bemoeiden zich vorige week dinsdag met een politieactie in de straat in de Utrechtse wijk Lombok. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de verdachten daarbij twee agenten bedreigd en mishandeld. Het OM neemt geweld tegen hulpverleners hoog op en eist ook strengere straffen. Door snelrecht toe te passen wil justitie een duidelijk signaal afgeven.

De twee mannen geven toe dat ze geweld hebben gebruikt en zeggen daar spijt van te hebben. Volgens El K. werd het hem zwart voor de ogen toen hij zag dat zijn moeder door een agent met een gummiknuppel werd geslagen, daarbij zou haar arm zijn gebroken. De vrouw verscheen inderdaad in de rechtszaal met haar arm in een mitella. De verdediging wil dat zij daarover wordt gehoord.


OP VRIJE VOETEN

Het OM wilde dat de verdachten voorlopig in hechtenis bleven, maar beide advocaten maakten daar grote bezwaren tegen. Zo zouden de mannen niet meer dan 240 uur taakstraf kunnen krijgen voor het vergrijp, volgens het het jeugdstrafrecht zelfs maar 80 uur. De advocaat van de Culemborger stelde dat deze zijn baan kwijt zou raken als hij nog langer in hechtenis bleef.

De rechter besloot de hechtenis voorlopig te schorsen. Als de verdachten weer geweld of andere strafbare feiten plegen, moeten ze terug naar de gevangenis. Ze komen beiden onder toezicht van de reclassering. De 19-jarige El K. moet daarnaast meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek.

De volgende zitting is 14 augustus om 9 uur. Dan zullen ook camerabeelden worden getoond, kondigt de verdediging aan.

KANAALSTRAAT

De politie kwam vorige week dinsdag naar de Kanaalstraat na een melding over een vrouw die werd lastig gevallen door twee mannen. Toen de agenten ter plekke kwamen was het de vrouw inmiddels zelf gelukt de straat te verlaten. De agenten stelden een onderzoek in en troffen een man aan die volgens hen vermoedelijk bij het incident betrokken was geweest. Bij controle van zijn gegevens bleek dat hij gesignaleerd stond voor een nog uit te voeren taakstraf. Daarop werd besloten de man aan te houden.

Tijdens de aanhouding ging de man in verzet. Tientallen omstanders bemoeiden zich ermee en over en weer werden fikse klappen uitgedeeld. Er werd gescholden, geduwd, geslagen, geschopt en getrokken. De verdachte, waar het allemaal om te doen was, zag door de bemoeienis van de omstanders kans zich uit de voeten te maken. Hij meldde zich later alsnog bij de politie.

OPRUIING

Bij het incident werd ook een 33-jarige Hilversummer gearresteerd. Hij wordt verdacht van oprui´ng en ernstige belediging van de politiemensen en moet op 1 juli voorkomen. De man om wie het tumult op de Kanaalstraat was begonnen, verschijnt 1 augustus voor de rechter.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht