ProRail: 3,5 miljard euro voor verbeteren stations

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Spoorbeheerder ProRail investeert de komende tien jaar 3,5 miljard euro in het vernieuwen en comfortabeler maken van stations. De stations krijgen onder andere meer liften, hellingbanen, sanitaire voorzieningen en camera's.
Ook technische innovaties spelen een rol in het zogeheten station van de toekomst. Zo geeft verlichting in tegels op het perron aan waar ingestapt kan worden en kan via een app kan een parkeerplek in de fietsenstalling worden gereserveerd.
ProRail-topman Pier Eringa presenteert de plannen woensdag. Eringa denkt zo in te kunnen spelen op de wensen van reizigers die comfortabeler en vooral sneller willen overstappen.
Zo krijgen alle 402 stations nieuw meubilair en wachtruimten en komen er voor 2020 meer plekken in de fietsenstallingen om de grootste knelpunten met 'fietsparkeren' op te lossen. Die extra plekken komen bovenop de 554.773 fietsenrekken die er nu al zijn, aldus ProRail.
Naast de vernieuwing van bestaande stations, wil ProRail ook samen met NS, ministerie, provincies en gemeenten investeren in de uitbreiding van het aantal stations. De komende tien jaar moeten er twintig tot dertig nieuwe stations bijkomen. Dat gaat onder meer om stations in Utrecht bij Majella, Koningsweg en Lageweide en in Amersfoort bij De Hoef.
De spoorbeheerder zegt tevreden terug te kijken op 2018. Meer treinen reden op tijd: ruim 91 procent was op tijd terwijl dat in 2017 nog ruim 90 procent was, blijkt uit het jaarverslag. Ook de met softwareproblemen kampende Hogesnelheidslijn (HSL) deed het beter. 82,7 procent van de HSL-reizigers arriveerde op tijd, boven de norm van het ministerie van 82,5 procent, aldus ProRail.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.