RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Malafide reisondernemers op vakantie achter de tralies

UTRECHT - Twee mannen die achter het malafide reisbureau Fantasie Reizen zitten, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van anderhalf jaar en een jaar en vijf maanden. Volgens de rechtbank hebben de twee hun reisorganisatie enkel en alleen opgezet om mensen op te lichten en werkten ze daarbij nauw samen.

Het reisbureau opereerde vanuit Utrecht en was actief van december 2012 t/m juli 2013. In die periode werden honderden mensen opgelicht. Ze betaalden voor een vakantiereis, maar er werd door Fantasie Reizen niets geboekt. De rechter acht bewezen dat de mannen daarmee zo'n 350.000 euro verdienden, maar waarschijnlijk gaat het om een nog veel groter bedrag.

GARANTIEFONDS
Om betrouwbaar over te komen werd illegaal een website van reisorganisatie Corendon gekopieerd en sloot het reisbureau zich aan bij het Garantiefonds Gespecialiseerde Tour Operators. Dat fonds heeft evenals een aantal Belgische organisaties een claim van tienduizenden euro's ingediend, maar om dat geld terug te krijgen zullen ze zich tot de burgerrechter moeten wenden. Een aantal particulieren kreeg wel een schadevergoeding toegewezen.

Om bewijs te verzamelen tegen de mannen werden de geldstromen van hun organisatie in kaart gebracht. Het grootste deel van het geld dat op de rekeningen van Fantasie Reizen terecht kwam, werd doorgesluisd naar een andere onderneming van de verdachten en vervolgens contant opgenomen of overgeboekt naar eigen rekeningen.

GEEN BEROEPSVERBOD
De rechtbank hield bij het bepalen van de straf rekening met het grote aantal mensen dat door de reisorganisatie in korte tijd werd opgelicht. Ze namen daarvoor geen enkele verantwoordelijkheid en als de praktijken niet aan het licht waren gekomen via het fraudemeldpunt, waren ze er gewoon mee doorgegaan. Het feit dat de zaak zich al jaren voortsleept werkt licht strafverminderend, vond de rechter.

Het Openbaar Ministerie had ook nog een beroepsverbod geŽist in combinatie met een voorwaardelijk deel van de gevangenisstraf, maar omdat de mannen niet eerder voor dergelijke oplichtingspraktijen zijn veroordeeld ging de rechter daar niet in mee.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -