RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gökmen Tanis mishandelde gevangenisbewaarder maand voor aanslag in Utrecht

UTRECHT - Gökmen Tanis, de man die in een tram in Utrecht vier mensen doodschoot, heeft een maand voor die aanslag een gevangenisbewaarder mishandeld. Dat schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder meldde misdaadjournalist Peter R. de Vries dit nieuws al op twitter, maar nu is het dus ook officieel bevestigd.

In de brief gaat de minister diep in op het verleden van Tanis. Die komt al sinds zijn achttiende regelmatig met de politie in contact. Eerst gaat dat om misdrijven als mishandeling, winkeldiefstal en bedrijfsinbraken. Volgens Grapperhaus gaat Tanis hierbij niet gewelddadig te werk. Dat verandert in 2009 als hij iemand bedreigt. In 2013 schiet hij in een dronken bui op een flat in Kanaleneiland.

In juli 2017 doet een vrouw die een relatie met Tanis heeft gehad aangifte van verkrachting tegen hem. Daarvoor heeft hij in 2017 een maand vastgezeten. Hij mocht zijn rechtszaak daarna in vrijheid afwachten op voorwaarde dat hij mee zou werken aan een persoonlijkheidsonderzoek en een rapport van de reclassering. Als een jaar later blijkt dat hij zich daar niet aan houdt, wordt hij in januari 2019 opnieuw opgesloten.

In deze periode mishandelt Tanis een gevangenisbewaarder. Volgens misdaadjournalist Peter R. de Vries gebeurt dit na een ruzie over een gebedsmatje. Tanis is in de gevangenis geradicaliseerd, meldt De Vries op basis van een 'betrouwbare tip'.


Tanis gaat uiteindelijk in hoger beroep in de verkrachtingszaak. Hij belooft het gerechtshof dat hij nu wel zal meewerken aan het onderzoek en het reclasseringsrapport. Vanaf 1 maart is hij daarom opnieuw op vrije voeten. Voor de verkrachtingszaak inhoudelijk behandeld kan worden, moeten er namelijk nog meerdere getuigen worden gehoord. De rechtbank in Utrecht zet de verkrachtingszaak voor 15 juli op de agenda.

Met Tanis gaat het ondertussen niet goed. RTL Nieuws ontdekt rechtbankstukken uit deze tijd waarin hij zegt schulden te hebben en bang te zijn uit zijn huis te worden gezet. En dat terwijl hij verloofd is.

Op 18 maart stapt Gökmen Tanis een tram in Utrecht in. Ter hoogte van het 24 Oktoberplein schiet hij om zich heen. Vier mensen overlijden en meerdere mensen raken gewond. De 37-jarige Tanis heeft inmiddels bekend. Hij wordt verdacht van viervoudige moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -