Kunstwerk voor Koningsdag in de maak: "Het bouwen is een feest"

Elise (links) aan het zagen, samen met een andere vrijwilliger.
Elise (links) aan het zagen, samen met een andere vrijwilliger. © RTV Utrecht / Marloes Sollie
AMERSFOORT - Het plein naast de Johanneskerk in Amersfoort lijkt wel een bouwplaats. Vijfhonderd pallets worden met twintigduizend schroeven in elkaar gezet. Het kunstwerk is het toneel van Koningsdag, waar de koninklijke familie zaterdag langs loopt.
Kunstenaars Antal Bos en Thijs Trompert zijn samen met hun vrijwilligers druk bezig op de bouwplaats. "Elke dag komen mensen uit Amersfoort helpen", zegt Bos. Een Amersfoorts verhuisbedrijf sponsort de bouwvakkers door ze de houten laadborden te geven.
De 'nieuwe stadspoort' wordt vijftig meter lang en er komt een vloer in van pallets. "De houten planken gaan schuin omhoog lopen, alsof ze uit de grond komen", vertelt Trompert. Die ook het ijzeren kunstwerk De Stier voor Amersfoort heeft gemaakt.
Elise van der Berg is een van de vrijwilligers die helpt. "Het is een super leuk proces, want je ziet het gebouw groeien." Zij vindt dit project een goede leerschool. "Ik mag met een gigantische zaag werken, en ik heb leren lassen."
De pallets komen in een halve cirkel te staan.
De pallets komen in een halve cirkel te staan. © RTV Utrecht / Marloes Sollie
De kunstenaars gaan zich haasten. Desnoods gaan ze op zaterdag door. "We willen het bouwen laten zien dus we doen er geen doek overheen ofzo." Antal Bos zal de koning rondleiden door hun kunstwerk, hij weet nog niet wat hij gaat zeggen. "We vertellen wie we zijn, en ik weet dat ik majesteit moet zeggen."
Bos vindt het plein niet sfeervol en geen ideale locatie voor een kunstwerk. Het ontwerp heeft hij aangepast, zodat de constructie past tussen alle struiken, paaltjes en ingang van een garage. "We hopen door dit gebeuren een andere sfeer aan het plein te geven."
De nieuwe stadspoort staat er niet lang, maandag wordt die weer afgebroken. Trompert vindt dat niet zo erg. "Bouwen is het feest voor ons, en dat hebben we kunnen doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.