Geen onkruid maar milieubewuste plantjes op Utrechtse bushokjes

UTRECHT - De stad Utrecht moet groener, schoner en leefbaarder vindt de gemeente. En daarom krijgen alle bushokjes een groen dak van sedum-vetplantjes. Deze week begon de gemeente met het vervangen van de oude haltes.
De oude bushokjes waren al langere tijd aan vervanging toe. "Toen zijn we gaan kijken naar de meest duurzame variant," zegt wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks). Dat binnenkort alle hokjes een tuintje op hun dak hebben, is nieuw voor Nederland. "Utrecht is de eerste stad die zoiets op grote schaal toepast."

GROTE VOORDELEN

Zo'n tuintje boven het hoofd biedt verschillende voordelen. "Het helpt bijvoorbeeld bij het afvangen van fijnstof en het is goed voor insecten," vertelt wethouder Diepeveen. Ook verminderen de plantjes hitte- of wateroverlast. "Zo'n groen dak wordt een stuk minder warm dan een kunststof variant. En het houdt regenwater langer vast," vult de wethouder aan.
De vetplanten vangen fijnstof af en vangen regenwater op.
De vetplanten vangen fijnstof af en vangen regenwater op. © RTV Utrecht

GROEN TOTAALPLAATJE

Niet alleen het dak is duurzaam, het gaat om het totaalplaatje. "Het hokjes zelf is gemaakt van gerecycled aluminium, de bankjes zijn van bamboe en er is LED-verlichting geplaatst," zegt Jerry Ramaekers, directeur van het bedrijf dat de hokjes aanlevert. Zijn bedrijf zal de komende jaren de bushaltevoorzieningen verzorgen.
Er is gekozen voor vetplantjes omdat die makkelijk te verzorgen zijn en relatief veel stikstof uit de lucht opnemen. Eén keer in de twee weken zullen medewerkers van het bedrijf langs de hokjes gaan om de planten te verzorgen.
In het totaal gaat het om 316 haltes die van een groen dak worden voorzien. Bij nog eens 96 worden zonnepanelen geplaatst. Het is de bedoeling dat in de toekomst alle haltes zowel een groen dak als zonnepanelen krijgen.
Geen onkruid maar milieubewuste plantjes op Utrechtse bushokjes

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.