RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Minister belooft actie na rapporten over gemeentetekorten door jeugdzorg

PROVINCIE UTRECHT - Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat kijken welke financiŽle maatregelen nodig zijn om jeugdzorgtekorten bij gemeentes op te lossen. Hij reageert daarmee op drie onderzoeken naar jeudgzorgtekorten op gemeenteniveau. De provincie Utrecht heeft zes gemeentes die bij het Rijk hebben aangeklopt omdat ze meer geld nodig hadden voor de jeugdzorg.

Bunschoten, De Bilt, Leusden, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Woudenberg krijgen extra geld van het Rijk omdat de gemeentes anders de jeugdzorg niet meer kunnen betalen. En de zes staan daarin niet alleen. In totaal vroegen 88 gemeentes in Nederland extra geld aan uit het Fonds Tekortgemeentes. 77 ontvingen dat ook.

Uit drie recente rapporten die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid zijn gemaakt, blijkt dat er de afgelopen jaren meer behoefte aan jeugdzorg is ontstaan. Sinds gemeentes de verantwoordelijkheid daarvoor in 2015 overnamen, is het aantal jongeren dat jeugdzorg nodig heeft met 12 procent gegroeid.

Minister Hugo de Jonge belooft nu dus te gaan onderzoeken hoe het Rijk iets kan doen aan de situatie. "Deze rapporten bevestigen de signalen die gemeentes al langer afgeven over de financiŽle tekorten op de jeugdzorg", aldus de minister.

OVERZICHT
Utrechtse gemeentes die extra geld ontvangen vanwege tekorten op het gebied van de jeugdzorg
Bunschoten - 97.642 euro
De Bilt - 229.342 euro
Leusden - 182.951 euro
Utrechtse Heuvelrug - 563.570 euro
Wijk bij Duurstede - 407.836 euro
Woudenberg - 488.430 euro

Eemnes en Rhenen deden wel een aanvraag maar kregen geen geld.

Bron: Vereniging van Nederlandse Gemeenten (.pdf)


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -