RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Kijkje bij verbouwing voormalig Polman's huis: zo ziet het er van binnen uit

1/5
UTRECHT - Veel inwoners kennen het kenmerkende roze pand aan de Keistraat in het centrum van Utrecht: het voormalige Polman's Huis. Al drie jaar is het dicht voor renovaties. Wat gebeurt er binnen eigenlijk? RTV Utrecht zocht het uit.

De nieuwe eigenaar Dick Hoek laat graag zien wat in het oude pand allemaal gebeurt. Overal liggen stucmaterialen, bouwtekeningen en steigeronderdelen. De renovatie van het gebouw is in volle gang. "Mijn uiteindelijk doel is de glorie van weleer terug te brengen," vertelt Hoek tijdens een rondleiding.

TERUGBRENGEN GESCHIEDENIS

De geschiedenis van het pand gaat terug naar 1865, toen het werd gebouwd als herensociëteit. Later werd het een Grand Café en restaurant. Van het rijke verleden van het pand is nog veel terug tezien. Het hoge plafond is rijk beschilderd en bevat allerlei ornamenten.

Na de renovatie moeten die aspecten nog zichtbaar zijn, vindt Hoek. Daarnaast wil hij ook andere historische details terugbrengen. Om het 19e-eeuwse uiterlijk zo veel mogelijk te laten zien, moet je natuurlijk weten hoe het er toen uit zag. Daarom is uitgebreid kleurenonderzoek gedaan.

 Dit plafond is een van de zorgenkindjes van het pand. Dit plafond is een van de zorgenkindjes van het pand. | Foto: RTV Utrecht

"Daar bleek uit dat de grote zaal vroeger zandbruin was," vertelt Hoek. "En de buitenkant was niet roze maar geel!" Het doel om zo veel mogelijk geschiedenis terug te brengen zorgt soms voor dilemma's. Zo bleek in één van de ruimtes nog een origineel plafond te zitten.

"Die verkeerde echter in zeer slechte staat," vertelt Dick al wijzend naar het plafond. "In overleg met de afdeling erfgoed van de gemeente hebben we besloten die niet te herstellen. Dat zou te duur worden."

MOGELIJK NIEUWE NAAM

De oude kleuren gaan ze terugbrengen. Maar voordat het zover is moet er eerst nog van alles verbouwd worden. Het gebouw krijgt bijvoorbeeld een geheel nieuwe verdieping en de keuken komt niet in de kelder maar op de begane grond.

Het moet uiteindelijk een restaurant en een boetiekhotel worden. De verwachting is dat de renovaties nog wel een jaar duren. Gelukkig maar, want eigenaar Dick weet nog niet zeker wat de nieuwe naam wordt. En mocht u een goed idee hebben, inzendingen zijn welkom!

 Zo zag het er vroeger uit. Zo zag het er vroeger uit. | Foto: RTV Utrecht

 Een deel van het plafond verkeert in slechte staat, maar dit stukje ligt er nog prachtig bij. Een deel van het plafond verkeert in slechte staat, maar dit stukje ligt er nog prachtig bij. | Foto: RTV Utrecht

Eigenaar Dick Hoek komt dagelijks kijken naar de verbouwing.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.




Nieuwsoverzicht