Oprichting Molukse republiek raakt 69 jaar na dato ook in Utrecht nog een gevoelige snaar

Vlaggen van Molukken, Atjeh en West Papua bij demonstratie in 2001.
Vlaggen van Molukken, Atjeh en West Papua bij demonstratie in 2001. © Olaf Kraak, ANP
PROVINCIE UTRECHT - Vandaag werd precies 69 jaar geleden op Ambon de Republiek Maluku Selatan (RMS) uitgeroepen waarbij de Molukken zich losmaakten van Indonesië. Een gebeurtenis met een serie tragische gevolgen: Indonesië erkende de onafhankelijkheid van de Molukken niet en veel Molukkers moesten naar Nederland komen. Tientallen jaren later zijn ze er nog steeds. En dus wordt de proclamatie van de RMS vandaag ook in de provincie Utrecht herdacht.
Wim Manuhutu is zo'n Molukker die vandaag even stil zal staan bij wat er 69 jaar geleden aan de andere kant van de wereld in gang werd gezet. Inmiddels woont hij in Utrecht, maar hij groeide op in Leerdam. Als oud-directeur van het inmiddels opgeheven Museum Maluku in Utrecht was hij 21 jaar lang verantwoordelijk voor het beschermen van de Molukse geschiedenis.
In de geschiedenis die Manuhutu jarenlang in het Utrechtse museum aan de Kruisstraat presenteerde, komt Nederland er niet altijd even fraai vanaf. De Molukkers vochten na de Tweede Wereldoorlog voor Nederland tegen de Indonesiërs die onafhankelijk wilden worden. De Indonesiërs wonnen, maar lieten de vierduizend Molukse soldaten niet teruggaan naar de Molukse eilanden, want die wilden zich afscheiden van Indonesië.
Op dertien schepen werden de Molukse soldaten uiteindelijk met hun families naar Nederland vervoerd. Daar moesten ze wonen in oude concentratiekampen die waren omgebouwd tot woonoorden. Zowel Nederland als de Molukkers gingen ervan uit dat de Molukkers op korte termijn terug naar huis konden maar dat is nooit succesvol gebeurd, iets waar veel Molukkers Nederland aansprakelijk voor houden.

PROVINCIE UTRECHT

De provincie Utrecht speelt een belangrijke rol in de Molukse geschiedenis. Het Moluks Kerkelijk Centrum zit in Houten en jarenlang was het museum Maluku Museum in Utrecht gevestigd. Bovendien zijn er in de regio veel gemeenten met een Molukse gemeenschap zoals Woerden, Breukelen, Maarssen, Loosdrecht, Huizen, Barneveld, Ede en Culemborg.
Voor veel Molukkers en mensen met een Molukse achtergrond is 25 april 1950 een dag om te herinnneren. Door heel de provincie zijn er vandaag dan ook lokale bijeenkomsten en vlaggenceremonies.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.