RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Hongerstaking bij Stadskantoor in Utrecht

UTRECHT - Het actiecomité Moulay Mohand begint vandaag aan een tweedaagse hongerstaking voor het Stadskantoor in Utrecht. Ze willen dat politieke gevangenen in de Rif (Noord-Marokko) worden vrijgelaten. Ook in onder meer Brussel, Düsseldorf, Madrid zijn solidariteitsacties.

De leiders van de protestbeweging Hirak zijn al enkele weken in hongerstaking. Ze protesteren tegen de zware vonnissen van de rechtbank van Casablanca op 6 april. Hirak-activisten werden toen in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen, variërend tussen twee tot twintig jaar. De hongerstaking is ook een uiting van de onvrede over de maatregel van de Marokkaanse gevangenisadministratie om de Hirak-activisten te verplaatsen en te verdelen over verschillende gevangenissen.

De actiegroep Moulay Mohand spreekt van een 'wraakmaatregel'. "Na hun wekenlange hongerstaking verkeren sommige politieke gedetineerden zoals Nasser Zefzafi (leider Hirak), Rabie Al Ablak (burgerjournalist), Mohamed El Asrihi ((burgerjournalist), Mohamed Jelloul (mensenrechtenactivist) en Habib El Hannoudi (mensenrechtenactivist) in levensgevaar. Hun families en de publieke opinie maken zich grote zorgen over hun lot."

Comité Moulay Mohand roept de Nederlandse politiek en mensenrechtenorganisaties op hun afkeuring uit te spreken en zich actief in te zetten voor de vrijlating van de politieke gevangenen. "Ook vragen wij de Nederlandse regering de Marokkaanse autoriteiten te dwingen Nederlandse en internationale waarnemers toe te laten een humanitair bezoek te brengen aan de Hirak-gedetineerden."

De actievoerders in Utrecht doen twee dagen symbolisch mee met de hongerstaking. Vorig jaar deden ze dit drie dagen, toen op het station. Vanwege Koningsdag is de hongerstaking dit keer een dag korter.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -