D66: "ProRail maakt foute keuze met nieuwe stations in Utrecht"

© ANP
UTRECHT - Spoorbeheerder ProRail maakt verkeerde keuzes bij de plannen voor de toekomst. Dat vindt D66 in Utrecht. De partij reageert op de berichten eerder deze week om de komende tien jaar 3,5 miljard euro te investeren in stations.
ProRail wil meer liften en hellingbanen op stations, er moeten betere sanitaire voorzieningen komen en de verlichting moet gemoderniseerd. Ook zouden er apps moeten verschijnen die helpen bij het zoeken naar een parkeerplek voor fiets of auto. Daarnaast wil ProRail een groot aantal nieuwe stations bouwen. Zo zouden er halteplaatsen moeten komen op het spoor bij Lage Weide, Majella en de Koningsweg.
Nu investeren in goede bereikbaarheid is beter dan achteraf repareren.
Jony Ferket - D66 Utrecht
D66 vindt dat een verkeerde keuze. Fractievoorzitter Jony Ferket: "Ik ben teleurgesteld in de ambitie van ProRail. Het is verbazingwekkend dat er niet is gekozen voor een nieuw station in de A12-zone. We gaan hier veel woningen bouwen. Nu investeren in goede bereikbaarheid is beter dan achteraf repareren. Dat laatste is duurder en zorgt voor meer ongemak voor de bewoners."

NIEUW SPOOR

Het probleem is echter dat er in de A12-zone, zoals polder Rijnenburg, nog geen spoor ligt. Ferket vindt dat dan ook de foute keuze die gemaakt wordt. In plaats van te investeren in nieuwe stations in de stad zou het geld eerst moeten naar nieuw spoor. Ferket: "Een nieuwe railverbinding via de zuidkant van Leidsche Rijn Centrum naar Rijnenburg, Nieuwegein, Houten-Noord en Bunnik. Bovendien moeten de stations Leidsche Rijn Centrum en Lunetten worden opgewaardeerd tot Intercity-stations."
D66 en de ChristenUnie willen van het college weten of de plannen van ProRail voor drie nieuwe stations op bestaand spoor overlegd zijn met de gemeente en bovendien willen ze weten wat het college van de plannen vindt. Op Twitter reageert Dimitri Gilissen van oppositiepartij VVD cynisch op het idee van D66. Hij denkt dat ProRail pas aan nieuw spoor wil denken als de gemeente Utrecht een besluit neemt over woningbouw in de polder. "Misschien wel omdat in de plannen van de coalitie de komende vijftien jaar niet gebouwd gaat worden in Rijnenburg?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.