Anna van Heel Holland Bakt maakt taart voor Koningsdag: "Hopen dat ie het lekker vindt!"

© Omroep Max / Roland J. Reinders
AMERSFOORT - Ze is al sinds gisteren druk in de weer met de voorbereidingen, want zaterdag mag ze haar kunsten laten zien aan de koninklijke familie. Anna Yilmaz - de winnares van Heel Holland Bakt - gaat namelijk een speciale creatie maken voor Koningsdag in haar thuisstad Amersfoort.
"Ik stond vanmorgen om half acht alweer te mixen, dus ik denk dat de buren niet blij met mij zijn", zegt Yilmaz met een lach. "Maar het is even nodig." Zaterdag staat ze langs de route van de koninklijke familie om haar bakkunsten te laten zien. Wat ze gaat maken, wil ze nog niet zeggen. "Het is nog een verrassing. Het is in ieder geval een heel spektakelstuk wat ik ga maken."
Ondanks dat ze bij Heel Holland Bakt wel heeft bewezen dat ze wat kan, vindt Yilmaz het toch wel spannend dat ze zaterdag oog in oog staat met de koninklijke familie. "Ik hoop dat ik nog wat uit m'n mond krijg." En het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als de koning ook even komt proeven. "En dan maar hopen dat ie het lekker vindt!"

GEBAK IN OVERVLOED

Yilmaz is niet de enige die druk aan het bakken is, in aanloop naar Koningsdag. Even verderop, bij bakkerij Van der Meer zijn de bakkers dag en nacht aan het werk om bijvoorbeeld oranje tompoezen, chocolaatjes en oranjekoek te maken.
Banketbakker Kees is al meer dan twaalf uur in touw. "Je doet het met plezier dus dan maken die lange dagen niet uit", zegt hij. Maar het vele werken vraagt wel veel van hem. "Ik ben blij wanneer het zaterdag is en ik mijn bed zie." Tot die tijd wordt het nog even flink aanpoten. "Morgen is de drukste dag, want zaterdag kom je de stad niet meer in."
In de winkel blijven de klanten komen. Zo ook mevrouw Zwaan (75), een vaste klant van de bakkerij. "Ik ben niet zo'n snoeper, maar met Koningsdag haal ik wel een tompouce of een soes." Sanne Meslier komt kijken voor een paar chocolaatjes. "Die ga ik voor mijn moeder halen, want zij woont langs de route. We gaan samen naar de stoet kijken."
Eigenaar Tjitte van der Meer verwacht zo'n twintig tot dertig procent meer klanten. Hij was dan ook blij verrast toen hij hoorde dat de koning naar Amersfoort zou komen. "Dat is toch leuk, en daar gaan we een graantje van meepikken, want we blijven ondernemers."
Anna van Heel Holland Bakt voor Koningsdag
Anna Yilmaz maakt een taart voor Koningsdag in Amersfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.