RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Veteranen terug naar missiegebied: "Het heeft een heilzame werking"

1/2
DOORN - Veteranen die terugreizen naar het gebied waar ze gediend hebben, houden daar positieve ervaringen aan over. Dat stelt het Veteraneninstituut in Doorn na onderzoek.

Vooral voor ex-militairen die kampen met verwerkingsproblematiek heeft de reis een heilzame werking. "Ze hebben hele indringende ervaringen op gedaan, geweldservaringen en bedreigingen. Ze hebben al een behandeling gehad en ze zien zo'n reis als een middel omdat proces af te ronden. Het hoofdstuk af te sluiten en het boek dicht te doen en wat meer rust te vinden", aldus Martin Elands, hoofd kennis en onderzoek bij het Doornse instituut.

Maar ook nieuwsgierigheid en zingeving zijn belangrijke redenen om zo'n reis naar het verleden weer te maken. Elands: "In de loop der jaren gaan ze anders nadenken over hun uitzending. Ze horen meer verhalen en vragen zich af of het voor hen persoonlijk zin heeft gehad en voor hun kameraden. Maar heeft het ook zin gehad voor de bevolking daar? En dat willen ze graag ervaren door weer terug te gaan naar het gebied."

Veteranen terug naar missiegebied: "Het heeft een heilzame werking"


NIEUWE REIS NAAR LIBANON

Zo'n vijftig veteranen zijn vanochtend weer vertrokken naar Zuid-Libanon waar zij dit jaar precies 40 jaar geleden als militair actief waren voor de United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL). Zij gaan onder meer hun voormalige posten bezoeken en houden op 4 mei bij het UNIFIL-monument in de kustplaats Tyre een dodenherdenking.

Rob Vleuten is op zijn negentiende uitgezonden naar Libanon en heeft uiteindelijk ook zo'n reis gemaakt. Eerst had hij er helemaal geen behoefte aan. "Toen ik in Libanon was geweest heb ik eigenlijk de 37 jaar erna, er niet of nauwelijk meer naar omgekeken. Ik heb wel eens een reünie gehad met de jongens maar daar bleef het ook bij."

BEZOEK WAS FANTASTISCH

Maar de doortastendheid van één van zijn kameraden gaf uiteindelijk de doorslag. "Eén van de organisatoren van de terugreizen is een jongen die bij mij op de post zat. En die heeft me een paar keer gebeld en gevraagd of ik meeging. Vorig jaar is dat toch gebeurd en ik heb een fantastische trip gehad. Ik ben op mijn post geweest en ik heb een hoop jongens gesproken en ervaringen gedeeld. En ik moet zeggen dat het me veel meer heeft gebracht dan ik had verwacht. Een emotie toen ik weer op de post stond; het was fantastisch."

Vooral het weerzien met de plaatselijk bevolking maakte indruk. "Na 37 jaar ben ik nog een keer te gast geweest bij één van die mensen waar we toen aan de thee zaten. Die man was nu ergens in de zeventig en die haalde een oude schoenendoos uit de kast waar een berg met foto's inzaten. En op één van die foto's stond ik als een jochie van 19. Maar ik had die foto zelf dus niet en hij wel."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -