OM wil winkelovervaller jaren achter de tralies hebben

© Koen Laureij
UTRECHT - Acht jaar onvoorwaardelijke celstraf. Dat eist het Openbaar Ministerie tegen een 50-jarige verdachte uit Utrecht voor het plegen van drie winkelovervallen vorig jaar. Ahmed K. werd opgepakt na een overval op 30 augustus op slijterij Gall & Gall in de Utrechtse Damstraat, nadat eerder die avond een poging om kledingwinkel Ulla Popken op de Seinedreef te beroven was mislukt.
Op basis van de identieke handelwijze is het OM ervan overtuigd dat hij op 2 augustus ook het Kruidvat-filiaal aan de Doornburglaan heeft overvallen. K. is een bekende van de politie en agenten zeggen hem aan zijn uiterlijk en opvallende loopje te herkennen op bewakingsbeelden. Voor het plegen van een vierde overval op een winkel in de Choorstraat zag de officier uiteindelijk toch te weinig bewijs en hij vroeg daarvoor om vrijspraak.
De overvaller liep in alle gevallen met een nepvuurwapen en een plastic tasje de winkels binnen. Hij bedreigde de medewerksters met het wapen en eiste geld. De man droeg op zijn kale hoofd een pet met een stuk gaas waarmee hij zijn ogen afschermde. Verdachte K. heeft uiteindelijk alleen de twee laatste overvallen bekend. Naar eigen zeggen, omdat hij dronken was en zonder geld zat.
Opschieten, opschieten, meer, meer!
Overvaller drogisterij

DREIGEMENTEN

''Niet andere dingen doen of mensen waarschuwen'', zou hij tegen de verkoopster in drankwinkel Gall & Gall hebben geroepen, terwijl hij het wapen op haar richtte. De jonge vrouw gaf hem direct de 200 euro die in de kassa zat. Hij eiste dat zij ook de kluis openmaakte, maar sloeg op de vlucht toen bleek dat daar een tijdslot op zat.
In het Kruidvat-filiaal waren tijdens de beroving twee medewerksters en drie klanten aanwezig. De overvaller richtte een wapen op hen en maande de klanten om de zaak te verlaten. Terwijl hij een van de medewerksters beetpakte en onder schot hield, moest de andere vrouw zijn plastic tasje met geld vullen. ''Opschieten, opschieten, meer, meer'', zou hij daarbij hebben geroepen. Hij maakte uiteindelijk nog geen 300 euro buit.

ONGEWENST

Ahmed K. zit als ongewenste vreemdeling al een tijd vast in de speciale P.I. in Ter Apel. Hij woont al tientallen jaren in Nederland, maar is inmiddels zijn verblijfsstatus kwijt. K. heeft een lang strafblad en werd eerder veroordeeld voor onder meer diefstallen en woninginbraken. Alcohol- en heroïneverslaving zouden daarvan de oorzaak zijn. Volgens het OM heeft hij er in totaal al vele jaren celstraf opzitten.
De officier van justitie neemt het hoog op dat hij het winkelpersoneel bedreigde met een op echt gelijkend nepvuurwapen. Uit de verklaring van een van de slachtoffers blijkt dat zij vreselijk angstig is geweest en nog steeds last heeft van de gevolgen van de overval. Als ze nu een onverwachte beweging ziet of een plotseling geluid hoort, zoeken haar ogen gelijk naar een vluchtweg, zegt ze.

TE WEINIG BEWIJS

De verdediging zwakte de verdenkingen aan het adres van K. af. Volgens zijn advocaat is er onvoldoende bewijs dat zijn cliënt ook de drogisterij heeft overvallen. Hij gelooft niet dat agenten hem op basis van de bewakingsbeelden konden herkennen. De raadsman vroeg de rechter een lagere straf op te leggen met een voorwaardelijk deel.
De officier van justitie ziet daar niets in, omdat hij niet gelooft dat de man zijn leven zal beteren. Het OM wil hem daarom zo lang mogelijk van de straat hebben. Ook zag de officier weinig berouw bij de man. Hij had zich van tevoren kunnen realiseren dat hij de slachtoffers met het wapen doodsbang zou maken.
Over twee weken, op donderdag 9 mei, doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.