RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Van grondig schoonmaken tot volledig herbouwen: Defensie moet 218 gebouwen aanpakken

PROVINCIE UTRECHT - Meer dan tweehonderd kazernes en andere Defensiegebouwen waar militairen gelegerd zijn, vertonen gebreken. Enkele tientallen verkeren in zo'n slechte staat, dat ze gerenoveerd of opnieuw gebouwd moeten worden. Dat blijkt uit een inventarisatie van het ministerie.

In oktober bleek dat 150 militairen niet konden overnachten in kamp Walaardt Sacré op de basis in Huis ter Heide omdat de omstandigheden in de barakken te slecht waren. Ze sliepen noodgedwongen in hotels. Daarop werd besloten alle gebouwen van Defensie onder de loep te nemen.

VAN SCHOONMAAK TOT NIEUWBOUW

In totaal zijn 295 gebouwen op 48 locaties in Nederland en Duitsland onderzocht. 128 moeten grondig worden schoongemaakt, van 167 gebouwen moet het interieur vernieuwd worden. Veertig gebouwen hebben groot onderhoud nodig en nog eens veertig andere gebouwen moeten gerenoveerd of helemaal opnieuw gebouwd worden, concludeert Defensie.

Veel kazernes zijn tientallen jaren oud. Volgens staatssecretaris Barbara Visser zijn er geen onveilige kazernes die direct gesloten moeten worden. Wel is de eerste verdieping van een gebouw op het Complex Nieuwe Haven in Den Helder gesloten omdat de vloer was verzakt.

Voor de aanpak van de gebouwen is deze kabinetsperiode 100 miljoen euro beschikbaar. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Barbara Visser verder dat nog niet alle kazernes voldoen aan de nieuwe brandveiligheidseisen. Daar wordt aan gewerkt: eind volgend jaar moeten alle gebouwen in Nederland voldoen aan de nieuwe eisen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht