Steeds meer verzet tegen bezuinigingen op Heuvelrug: "Hoe kom je op het idee?"

© RTV Utrecht
UTRECHTSE HEUVELRUG - Er komt steeds meer verzet tegen de bezuinigingen op de Heuvelrug. Het college wil de bibliotheken in Amerongen en Maarn sluiten en consultatiebureaus dicht doen. Allemaal om de begroting op orde te krijgen, want de jeugdzorg kost meer geld dan gedacht. Met een petitie en een handtekeningenactie hopen inwoners de sluiting te stoppen.
Dirk Lammers startte een petitie om de bieb in Amerongen open te houden, met als titel "stop de culturele afbraak van dorpskern Amerongen". Lammers vindt het "een beetje paniekbeleid". "Als je ziet wat er landelijk speelt in de jeugdzorg, dan bewijst heel Nederland dat er iets tekortschiet in die hele voorziening. En daar moeten wij de dupe van worden. Dat vind ik niet terecht!"
Dit is de enige ontmoetingsplek, daar moet je zuinig op zijn
Inwoner Maarn
Inmiddels zijn er bijna driehonderd handtekeningen binnen voor de actie. In de petitie wordt gesteld dat het zonde is voor alle cursussen en dat ouderen niet meer makkelijk een krantje kunnen lezen. "In Doorn wordt er niks bezuinigd, dat is het centrum", zegt Lammers. "Daar zit het gemeentehuis. Maar in alle kernen wordt overal een streepje doorgetrokken."

DORPSHUIS

Ook in Maarn zou de bieb verdwijnen, volgens de plannen. Daar ligt een papieren lijst waar al veel handtekeningen op staan van inwoners. Bibliotheek Z-O-U-T is blij met de steun, vertelt Renee Tiemstra: "We weten wel waarom we het doen, maar als je ziet dat mensen het waarderen en zich ermee bemoeien. Dan is dat heel mooi!"
In de plannen moet het opzeggen van de huur van de bieblocaties zorgen voor extra geld op de begroting. Maar een groep mannen die elke week biljart in het Dorpshuis in Maarn, snapt niets van die redenatie. "De gemeente betaalt huur aan het dorpshuis", vertelt Kees Sijssens". "Als de bieb weg is, heeft het dorpshuis minder inkomsten. Het is de vraag of ze daar dan quitte draaien. En dan kloppen ze uiteindelijk weer bij de gemeente aan".
Ik vertrouw op de kracht van onze inwoners
Wethouder Boonzaaijer
De mannen van biljartvereniging Los & Ei komen elke donderdagmorgen bijeen om een balletje te stoten vlak voor de ingang van de bieb. Ze vinden het een belangrijke plek: "Dit is het enige dat we hebben hè. We zijn niet groot, dit is de enige ontmoetingsplek. Daar moet je zuinig op zijn."

OPLOSSINGEN

Hoe nu verder is de vraag: inwoners lijken er geen zin in te hebben, maar de gemeente zei vanmorgen op Radio M Utrecht de begroting sluitend te moeten krijgen. "Het is net als thuis", vertelt wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP). "Het moet wel sluiten. Dus als de ene bezuiniging niet doorgaat, willen we wel weten wat we dan moeten doen."
Het item uit Utrecht is Wakker
De komende tijd verzamelt de gemeente de mening van de inwoners in een enquete. "Ik vertrouw op de kracht van onze inwoners", zegt Boonzaaijer. Op 9 mei spreken inwoners in in een raadsvergadering op de Utrechtse Heuvelrug. Pas in november worden de beslissingen definitief gemaakt. De minister onderzoekt ook of er geld vanuit het Rijk kan komen om de tekorten op jeugdzorg op te lossen.
De biljartmannen hebben nog wel een oplossing om de raadsvergadering op scherp te beginnen: verkoop een deel van het gemeentehuis. Dat kostte destijds 22 miljoen euro om te bouwen en die schuld drukt ook nu nog op de begroting. "6000 mensen zeiden toen: bouw dit niet. En toch is het gebeurd", zegt Kees Sijssens. "Nu kost het elk jaar 3 ton voor belasting en verzekering. Dan kan je het beter verkopen, klaar."
De bibliotheek wacht de uitkomsten van de gemeente af. "Uiteindelijk gaat het rechtsom of linksom pijn doen", zegt Renee Tiemstra. "Wij willen wel graag meedenken. Hoe kunnen wij met misschien iets minder, wel hetzelfde neerzetten? Of waar kunnen we het weghalen. Wij zijn de experts, dus vraag ons eerst even wat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.