Politie maakt zich op voor Koningsdag: "Een tweede Apeldoorn mag nooit gebeuren"

© ANP
AMERSFOORT - Met nog twee nachten slapen is Amersfoort druk bezig met de voorbereidingen van Koningsdag. Zo ook de politie. Teamchef André Becker legde vandaag als gast in UVandaag uit hoe het korps zich klaarmaakt voor de grote dag.
"Ik kan me nog herinneren dat ik gebeld werd door de burgemeester, met het bericht dat Koningsdag in 2019 in Amersfoort zou zijn", memoreert Becker. "Dat is een mooi bericht en zo wordt het ook ervaren binnen de politie. Maar als het met je eigen team wil organiseren, dat gaat 'm niet worden, daar red je het niet mee. Je moet een beroep doen op collega's uit het land, ondersteunende diensten. Het is een behoorlijke operatie, maar eentje die we graag aangaan."
Het is een nationaal evenement. Daarom zijn er in politiejargon 'zichtbare en onzichtbare maatregelen'. Dat komt volgens Becker neer op alles uit de kast halen, om te zorgen dat het feest ordelijk verloopt. "Iedereen in Nederland bij de politie heeft er in zekere zin mee te maken. Daar komt bij dat Koningsdag niet alleen in Amersfoort wordt gevierd, het is een happening voor het hele land. De winkel blijft gewoon open, de vrijmarkt in Utrecht gaat ook gewoon door. Dat betekent alle hens aan dek en dat had ook consequenties voor collega's die in mei vakantie hadden." Toen bekend werd dat Koningsdag naar de Keistad zou komen, zijn alle verloven ingetrokken.

VEILIGHEID

Dat er zo groot wordt uitgepakt heeft ook te maken met de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn, komende week 10 jaar geleden. Een auto reed door een mensenmassa heen en knalde op het monument De Naald. Acht mensen kwamen om het leven, waaronder dader Karst T. "Na Apeldoorn heb je al gezien dat er veel is veranderd, dat mag nooit een tweede keer gebeuren", aldus Becker. "Daarnaast zie je dat de actualiteit in de wereld ons ook noopt tot bijzondere maatregelen. En die worden ook genomen. Dan heb je het over de worst case scenario's, maar als je die zou negeren is dat wegkijken voor de realiteit."
Een van de zichtbare maatregelen is dat om de 15 tot 20 meter een zogenaamde spotter staat. "Die staan allemaal met de rug naar de stoet. Ze kijken vooral het publiek in en doen waarnemingen. Dat spotten doen we vanuit de ring waar we dan zijn, maar dat gebeurt ook in de periferie van de optocht. Of de dichtheid van de collega's wat meer is of wat minder varieert per gebied waar we staan, en hoeveel publiek er staat."
Daarnaast zijn er zogenaamde rijbeperkende maatregelen. De politie plaatst 'ovaalvormige druppels van behoorlijk formaat', die het onmogelijk moeten maken om het feestgebied in te rijden. Ze bieden wel ruimte voor fietsers en voetgangers, en kunnen wanneer nodig snel worden geopend voor voertuigen van hulpdiensten.

EIGEN ROL

Zelf viert Becker Koningsdag uiteraard mee in zijn eigen stad. "Ik heb een eervolle vermelding gekregen, ik mag meelopen in de koninklijke stoet. Ik vertegenwoordig daar de nationale politie. Dus dicht bij de route en tussen de koninklijke familie."
Politieteamchef André Becker over de veiligheid op Koningsdag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.