Oud-minister van Financiën Witteveen overleden

© ANP
ZEIST - Oud-minister van Financiën Johan Witteveen is dinsdag op 97-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn partij de VVD vandaag laten weten. De econoom Witteveen was in de jaren zestig minister van Financiën in het kabinet-Marijnen en in het kabinet-De Jong. In de jaren zeventig was hij voorzitter van het IMF.
Hendrikus Johannes Witteveen werd op 12 juni 1921 geboren in Zeist. Hij was de zoon van stedenbouwkundige Willem Gerrit Witteveen en studeerde na het gymnasium aan de Economische Hogeschool in Rotterdam. Na zijn doctoraal examen in 1946 werd hij tot lector benoemd.

CENTRAAL PLANBUREAU

Witteveen had al jong belangstelling voor econometrie en voor economische politiek. De beroemde professor Tinbergen nodigde hem na de bevrijding van Nederland uit om mee te werken aan de opbouw van het Centraal Planbureau.
In 1947 promoveerde Witteveen op een proefschrift over loonhoogte en werkgelegenheid. Het jaar daarop volgde zijn benoeming tot hoogleraar.

MINISTER

In 1958 werd Witteveen namens de VVD lid van de Eerste Kamer. Hij werd in 1963 in de Tweede Kamer gekozen en nam na de formatie als minister van Financiën zitting in het kabinet-Marijnen. Toen dat kabinet viel kwam hij weer in de Tweede Kamer.
In het kabinet-De Jong was Witteveen van 1967 tot en met 1971 voor de tweede keer minister van Financiën.

MH17

Op 17 juli 2014 verloor Witteveen zijn zoon, schoondochter en kleindochter bij de vliegramp met de MH17. Willem Witteveen was net als zijn vader politicus, zij het voor een andere partij. Witteveen junior zat namens de PvdA in de Eerste Kamer.
Johan Witteveen was een bekend aanhanger van de Soefi Beweging Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.