RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amersfoorters klaar voor Koningsdag: "Ik ben een dag eerder uit Shanghai gekomen"

1/3
AMERSFOORT - Gaat de zon toch een beetje schijnen of wordt het toch een regenachtige Koningsdag?! Een dag voor aanvang van het oranjefeest ziet het er niet best uit maar dat maakt Amersfoort niet uit. Maar volgens omwonenden wordt zaterdag 27 april hoe dan ook een feestje.

"Ik vind het heel speciaal dat wij hier wonen. Het is een once in a lifetime moment. Sterker nog, ik ben net terug gekomen uit Shanghai en ben expres een dag eerder gekomen om dit mee te maken. Ze zijn op een meter afstand dus het moet goedkomen", aldus een bewoner aan de Kleine Haag. Op die plek begint het bezoek.

De man vindt dat de gemeente haar inwoners goed heeft geïnformeerd. "We hebben verschillende brieven gekregen en er zijn avonden geweest waar je heen kon gaan om uitleg te krijgen. We hebben polsbandjes om door de hekken te komen. Dus het komt allemaal goed."BOUWEN VOOR DE KONING
Beeldendkunstenaar Sally Pittman kijkt ook uit naar het weekend. Ze is echt aan het aftellen want morgen kan ze de koning en koningin bijna aanraken. Ze staat namelijk op de Varkensmarkt met het kringloopcentrum Amersfoort, in een speciaal gebouwd textielatelier waar ze ook echt dingen gaan maken.

"Oude lappen, oude gordijnen, oude tenten. Je kan het zo gek niet bedenken, maar we kunnen van dit soort dingen weer nieuwe dingen maken. Als ze willen mag de koninklijke familie ook achter de naaimachine gaan zitten. Wij gaan de koning wel uitnodigen hoor!", aldus de Amersfoortse.

Inwoners van de binnenstad kijken uit naar Koningsdag


STUKJE GESCHIEDENIS
Op Het Lieve Vrouwekerkhof was het vanochtend al een drukte van belang. Dranghekken staan klaar om verspreid te worden, er staat al een podium waar stoelen opgezet zijn en de enorme tent staat al klaar.

Hans van Harten, van het stadsgilde Amersfoort, kan niet wachten tot het zover is. Hij snapt dat er veel handjes geschud gaan worden door de koninklijke familie maar hij hoopt ook op iets anders. "Tussen alle bedrijven door hoop ik ook dat ze oog hebben voor die monumenten waar ze langskomen."

Eén van die speciale plekjes is de Krankenledenstraat, vlak naast de Onze Lieve Vrouwentoren. Het is een piepklein straatje met een breedte van ongeveer zeven meter en er staan allemaal huisjes met een gotische stijl.

"Dat heeft allemaal te maken met de grote toren die is gebouwd al meer dan 500 jaar geleden met het geld dat de pelgrims naar Amersfoort brachten. Want Amersfoort was een belangrijke bedevaartplaats. Hier is ook een miraculeus mariabeeldje gevonden, die allerlei wonderen kon verrichten. De doven konden weer horen en de blinden konden weer zien", aldus Van Harten.

Stadsgilde Amersfoort hoopt dat de koning oog heeft voor monumenten op de route
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -