Walter van W. die vrouw in Loosdrecht doodreed krijgt in hoger beroep lagere straf

© Michiel van Beers
PROVINCIE UTRECHT - De 54-jarige Walter van W. die in maart 2016 in Loosdrecht onder invloed van alcohol met hoge snelheid een vrouw doodreed, is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Ook krijgt hij een rijverbod van vier jaar.
De straf valt daarmee lager uit dan het eerdere vonnis. Toen werd Van W. veroordeeld tot een celstraf van vier jaar met een rijontzegging van vijf jaar. Zowel Van W. als het Openbaar Ministerie waren tegen dat vonnis in hoger beroep gegaan.
Van W. zat in maart 2016 met een slok op achter het stuur van zijn Porsche, waarmee hij met zeer hoge snelheid naar huis reed. Zijn zoon Casper zat in een andere auto vlak achter hem. Walter van W. botste vervolgens op de auto van de 19-jarige Fleur Balkestein. Zij overleed twee weken later.
Hoewel Van W. drank ophad en snel en "zeer onvoorzichtig" reed, kan volgens het hof niet worden gesproken van roekeloos rijden, de zwaarste vorm van schuld. Het hof benadrukt daarbij dat de juridische betekenis van roekeloosheid niet dezelfde is als de betekenis van dit begrip in het normale spraakgebruik.
Volgens het hof is bij Casper van W. vastgesteld dat deze met zeer hoge snelheid op korte afstand van zijn vader heeft gereden. Volgens het Openbaar Ministerie waren vader en zoon in een straatrace verwikkeld. Maar het hof ziet onvoldoende bewijs dat het rijgedrag van de zoon van invloed is geweest op het rijgedrag van zijn vader.
Daardoor kan Casper van W. niet als medeplichtig worden gezien. Wel vindt het hof bewezen dat de zoon door zijn rijgedrag het verkeer om hem heen in gevaar heeft gebracht. Casper van W. krijgt daarvoor een taakstraf van 100 uur en een rijontzegging van een jaar. Die straf is gelijk aan de straf die hij eerder kreeg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.