RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Wandelproject tegen diabetes van start in 12 gemeenten

1/2
AMERSFOORT - Wandelen is gezond maar dat betekent niet dat het voor iedereen even makkelijk is. Voor mensen die last hebben van diabetes of overgewicht kan het soms een flinke opgave zijn om een blokje om te gaan. Om die mensen aan te moedigen hun wandelschoenen toch uit de kast te trekken, wordt in twaalf gemeenten in de provincie Utrecht ook dit jaar weer de Diabetes Challenge georganiseerd.

Bij de Diabetes Challenge in Amersfoort trekt sportcoach Heleen Zuiderduin er 20 weken op rij met een groep deelnemers op uit. Vanavond begint ze. Zuiderduin: "Je hebt mensen met een slechte conditie waardoor ze niet een uur kunnen lopen bijvoorbeeld door diabetes, overgewicht of de longziekte COPD. Doel is om ze toch aan het wandelen te krijgen en zo aan een actievere levensstijl te helpen."

De Diabetes Challenge wordt dit jaar in Amersfoort, Baarn, De Bilt, Eemnes, Houten, Montfoort, Nieuwegein, Soest, Vianen, Vinkeveen, Utrecht en Woudenberg georganiseerd. Tijdens het sportproject wordt regelmatig een wandeling gemaakt en in de laatste week van september is er een afsluitende landelijke dag. Zuiderduin: "Vorig jaar waren we met 4000 mensen in Amsterdam en dit jaar gaan we naar Den Haag."

Zuiderduin organiseerde vorig jaar ook de Diabetes Challenge in Amersfoort. Toen begonnen er 40 mensen aan het project, waarvan er 26 ook tot het einde meededen en zelfs een medaille kregen omdat ze 20 keer hadden meegelopen. Dit jaar verwacht ze een vergelijkbaar aantal.

Het leukste aan het wandelproject vindt Zuiderduin het groepsgevoel: "Lopen is van de meeste mensen niet hun hobby, omdat het zoveel moeite kost. Maar er was ťťn meneer die vond het zo leuk dat hij ook 's ochtends is gaan lopen. Die liep op een gegeven moment hele afstanden. Of er was een fysiotherapeut die langskwam met een drone om de mensen te filmen tijdens het lopen. Dat maakte dat mensen het echt leuk begonnen te vinden en ook later in de week met elkaar afspraken om te gaan wandelen."

De Diabetes Challenge Amersfoort begint vanavond om 19.00 uur bij atletiekvereniging Atlis aan de Schothorsterlaan. Meer informatie over wanneer er gelopen wordt in andere gemeentes staat op de website van de Diabetes Challenge.

Heleen Zuiderduin op Radio M Utrecht over de Diabetes Challenge in Amersfoort


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht