Utrechtse studenten maken vanavond kans bij de Oscars van de operawereld

Opvoering van de opera Thijl op vliegbasis Soesterberg.
Opvoering van de opera Thijl op vliegbasis Soesterberg. © Wouter Jansen
UTRECHT/SOESTERBERG - Het worden ook wel de Oscars van de opera genoemd: de International Opera Awards. Vanavond worden in Londen de prijzen uitgereikt aan de beste professionele operazangers en zangeressen van de grootste operahuizen. En dus is het best bijzonder dat ook drie Utrechtse studenten in de zaal zitten. Het Utrechtsch Studenten Concert (USC) is namelijk genomineerd voor de productie Thijl.
Petra Sanders van het USC zit vanavond bij de uitreiking in Londen en voor haar kan de avond nu al niet meer stuk: "Wij hebben dat als studenten gedaan en dat je dan tussen al die grote operahuizen, die allemaal superveel ervaring en aanzien hebben, op een lijstje staat dat is natuurlijk een enorm grote eer."
Productie Thijl genomineerd voor International Opera Awards
Jordi Kooiman is hoofdredacteur van operablad Place de l'Opera en benadrukt hoe knap het is wat de studenten hebben klaargespeeld: "Eigenlijk zijn het allemaal professionals: professionele zangers en professionele operahuizen met een groot aantal werknemers en grote budgetten die daar doorgaans in de prijzen vallen. Dus dat een studentenorkest zoiets presteert, is op zichzelf al een grote prestatie."

HARD WERK

Met de nominatie zien de studenten van USC hun harde werk beloond. De opera Thijl van componist Jan van Gilse was vorig jaar een megaproductie op vliegbasis Soesterberg met acht solisten, 65 koorzangers en een decor van 90 zeecontainers. Maar nog voor er ook maar één noot op papier stond, hadden de studenten er al een berg werk op zitten.
Opera Thijl was een megaproductie tegen een decor van 90 zeecontainers.
Opera Thijl was een megaproductie tegen een decor van 90 zeecontainers. © Marco Borggreve
Voor de opvoering vorig jaar was de opera namelijk nog maar één keer te zien geweest in de jaren tachtig. Na die opvoerig was de bladmuziek verdwenen. En dus kwam het aan op monnikenwerk van de studenten. Petra Sanders van het USC: "Er was nog wel een soort manuscript bewaard gebleven waarvan de dirigent dirigeerde. Maar dat was superslecht leesbaar in het priegelhandschrift van de componist. Dus daar hadden we niet veel aan. Dat moesten we allemaal leesbaar maken. Dus we hebben al die noten in de computer ingevoerd. En toen konden we de muziek weer spelen."
Het handwerk van de studenten viel operaliefhebbers tot ver over de grenzen op. Het USC werd genomineerd in de categorie 'herontdekt werk' van de International Opera Awards, samen met operahuizen als Bregenzer Festspiele en de Polish National Opera. Volgens Jordi Kooiman ging het om een welkome toevoeging aan het operalandschap. Kooiman: "Mooi dat zo'n Nederlands werk, door een Nederlandse componist, ook eens wordt uitgevoerd. Meestal zie je toch het standaard opera-repertoire: Duits, Engels, Frans, Italiaans, noem maar op. Maar Nederlandse opera's van Nederlandse makers: dat krijg je niet zo vaak te zien."
Volgens de hoofdredacteur van het operablad maakt USC bovendien vaker interessante dingen: "Het bijzondere is dat ze eigenlijk heel vaak goed voor de dag komen. Vijf jaar geleden hebben ze voor een lustrum Das Rheingold geproduceerd in een schip op de Rijn. En da's ook een productie die zeer goed werd ontvangen bij pers en publiek. Dus het is zeker geen toevalstreffer."
Bij de uitreiking vanavond zitten drie leden van het studentenorkest in de zaal. De rest van het orkest is bezig met optredens in Oostenrijk en Kroatië. Petra Sanders hoopt vanavond op het beste: "Het wordt spannend maar het is sowieso voor ons een hele grote prijs om überhaupt bij de uitreiking te mogen zijn en om hiervoor genomineerd te zijn, want dat hadden we niet durven dromen."
Voor mensen die nieuwsgierig zijn geworden naar de muziek van de opera. Op de website thijl2018.nl is die te bestellen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.