Botte Bijl Award voor GroenRijk

WOERDEN - Milieudefensie heeft dit jaar de Botte Bijl Award toegekend aan de tuincentra van GroenRijk. Deze winkelketen
uit Woerden verkoopt volgens de organisatie tuinmeubels van hout van dubieuze afkomst.
Milieudefensie reikte de 'prijs' en het onderzoeksrapport woensdagochtend uit bij het hoofdkantoor van GroenRijk. De award bestond dit jaar uit een bord met daarop de kaart van Nederland met foto's van 29 filialen waar in de nacht van dinsdag op woensdag plakkaten zijn opgehangen met een afbeelding van de Botte Bijl.
Milieudefensie inspecteerde de afgelopen maand tien winkelketens die tuinmeubels verkopen op het aandeel duurzaam hout en valse claims wat betreft de afkomst van het hout. Volgens de organisatie was GroenRijk dit jaar een duidelijke achterblijver.
"Tijdens de inspectie troffen we slechts 2 procent FSC-gecertificeerd hout aan, de overige 98 procent beschouwen we dan ook als fout."
Met fout hout bedoelt Milieudefensie onder meer hout dat afkomstig is van plantages in Indonesië waar illegaal en destructief wordt gekapt.
André van Schilt, formulemanager van GroenRijk, nam het rapport in ontvangst. Hij zei het jammer te vinden dat zijn bedrijf de award heeft gekregen. "Zeker omdat het niet past bij onze filosofie. Wij hebben het milieubeleid hoog in het vaandel. We doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen." Van Schilt zegt dat zijn bedrijf het rapport van Milieudefensie eerst goed gaat bestuderen voordat het met een verdere reactie komt.
Milieudefensie reikte de Botte Bijl Award dit jaar voor de vierde keer uit. Voorgaande jaren kregen Intratuin, Gamma en Life & Garden de trofee. Kwantum komt al jaren als beste uit de bus. Hema had dit jaar ook alleen maar 'goed hout' in de winkels.

Groenrijk Woerden krijgt Botte Bijl Award

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.