Regio in beeld: vlaggen, aubades en vrijmarkten

Op Paleis Soestdijk werd gesmuld van oranjegebakjes.
Op Paleis Soestdijk werd gesmuld van oranjegebakjes. © Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - Koning Willem-Alexander vierde vandaag zijn 52e verjaardag. Ondanks de regenbuien kleurde het in de hele regio oranje op straat én regende het felicitaties. Op de ene plek gebeurde dat door de vlag uit te hangen, op andere plaatsen kon de koning rekenen op een muzikale felicitatie.
Burgemeester Van der Pas van Rhenen feliciteerde de koning vanochtend via Twitter. Dat deed ook burgemeester Röell van Baarn.
In veel gemeenten in de regio werden vlaggen en wimpels opgehangen. In Doorn heeft burgemeester Naafs de vlag uitgehangen.
Voor het uithangen van de vlag geldt een heus protocol.
In onder meer Lopik, Zeist en Renswoude werden vandaag voor Willem-Alexander aubades gezongen. Dat is een lofzang voor de koning.
In Vijfheerenlanden waren er maar liefst twaalf aubades. De opvoeringen waren in Ameide, Everdingen, Hagestein, Hei- en Boeicop, Kedichem, Leerdam,Leerbroek, Lexmond, Meerkerk, Schoonrewoerd, Vianen en Zijderveld. "Een uitdaging om als college van burgemeester en wethouders overal iemand bij te hebben", zei burgemeester Lokker daar eerder over. "Maar we vinden het belangrijk om dit feest mee te vieren."
Ook in Veenendaal genoten ze vandaag van de muzikale felicitaties aan de koning.
Op talloze locaties waren er vrijmarkten. De regen en kou mochten de pret niet drukken, maar het speelde wel een grote rol. Heel druk leek het op veel plekken niet te zijn. En er waren creatieve oplossingen nodig om de spullen droog te houden, zoals in Lexmond. Daar werd de vrijmarkt verplaatst naar het dorpshuis. Ook in Leerdam moest ingespeeld worden op de regen.
In Woerden habben ze er ondanks het wisselvallige weer vandaag ook zin in.
In de middag werd het op veel plekken ook droog. Dat nodigde uit tot vrolijk gedrag, zoals in Utrecht. Burgemeester Van Zanen kon daar rekenen op een paar complimentjes.
© RTV Utrecht
In Baarn was het door het wisselvallige weer wat rustiger dan voorgaande jaren. Tussen de buien door konden in het Pekingpark waterballonnen gegooid worden.
© RTV Utrecht/Joost Danvers
Kinderen in Ameide zijn opgeroepen om hun fietsen te versieren. En dat hebben ze geweten in het dorp aan de Lek.
© RTV Utrecht/Niels Drost
In Driebergen zat de sfeer er goed in. Jonge bezoekers gingen er graag met burgemeester Naafs en wijkagenten op de foto.
© Politie Driebergen, Twitter
Maarssen speelde goed in op het regenachtige weer. De spelletjesmiddag in het dorp werd namelijk deels in grote tenten georganiseerd en dus kon er geschuild worden.
© RTV Utrecht/Niels Drost
Inwoners van Hekendorp liepen uit voor een hindernissenbaan. Ze trotseerden het risico op een nat pak en gingen het water op.
© RTV Utrecht/Richard Grootbod
In de Utrechtse wijk Oog in Al was er geen hindernisbaan nodig om een nat pak te halen. De kleedjesmarkt kreeg in de middag een paar flinke buien over zich heen.
© RTV Utrecht/Bert Kous
In Woudenberg genoten ze volop van alle koningsdagactiviteiten en het net-niet-winnen van de regioquiz in Amersfoort.
Koningsdag betekent voor veel mensen muziek. Zo werd er flink gedanst op de Utrechtse Mariaplaats, waar Bingo FM een groot feest organiseert. Dat was ook te volgen via stadszender UStad.
© RTV Utrecht/Lawrence Nicolaas
In Vreeswijk stond de kade weer gezellig vol, zo bleek onder meer uit een Instagram-post van de politie Nieuwegein.
Doorn vierde al de hele dag Koningsdag in en rondom Huis Doorn. En dat leverde mooie plaatjes op!
Regio in beeld: aubades in Vijfheerenlanden en speelmiddag in Maarssen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.