"Verhoging maximumstraf voor bedreiging burgemeesters"

Minister Grapperhaus van Justitie en
Minister Grapperhaus van Justitie en © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Ernstige bedreigingen kunnen in de toekomst zwaarder worden bestraft. De maximumstraf is nu nog twee jaar cel. Dat wordt drie jaar gevangenisstraf en voor bedreiging van bestuurders, zoals een burgemeester, zelfs vier jaar, schrijft minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus aan de Tweede Kamer.
De minister wil voor de zomer met een wetsvoorstel komen. Volgens Grapperhaus nemen bedreigingen "steeds meer heftige uitingsvormen" aan en dat baart hem "in toenemende mate zorgen". Bijna een kwart van de burgemeesters is ernstig bedreigd.

REGIO UTRECHT

In onze regio gaat het om onder meer burgemeester Molkenboer van Woerden. De toenmalige commissaris van de koning Van Beek nam het begin dit jaar nog op voor alle bedreigde bestuurders. "2018 gaat zelfs de boeken in als het jaar van de bedreigde burgemeester. Een droevig-stemmende statistiek", zei hij tijdens zijn nieuwsjaarsspeech.
Maar het probleem is groter, stelt de minister. Niet alleen bestuurders, "maar bijvoorbeeld ook privépersonen, ambtenaren en hulpverleners krijgen te maken met bedreiging''.

NIET TOLEREREN

Grapperhaus vindt de huidige strafmaat niet passen bij de ernst van de dreigementen. Met een hogere maximumstraf laat de overheid volgens hem zien "dat bedreiging van ambtsdragers absoluut niet wordt getolereerd".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.