Koning in Amersfoort: "Een prachtige stad, heerlijke mensen"

© ANP
AMERSFOORT - Koning Willem-Alexander en zijn familie hebben flink genoten van Amersfoort. Dat zeiden ze tegen RTV Utrecht-verslaggever Dennis van Ommeren, die langs de koninklijke route stond. De koning sprak van "een heerlijke dag, een prachtige stad en heerlijke mensen". Koningsdag in Amersfoort trok 45.000 bezoekers.
Zijn vrouw Máxima was ook te spreken over de sfeer vandaag in Amersfoort. "Fantastisch, enorm geweldig", zei ze tegen RTV Utrecht. Volgens prins Floris is "alles vandaag een hoogtepunt". Ook burgemeester Bolsius is tot nu toe tevreden. "Het gaat vlekkeloos, het weer zit mee", zo vertelde hij voor de camera.
Bekijk hier de reactie van de koning en koningin (de tekst gaat verder onder de video):
Koning: "Een prachtige stad, heerlijke mensen"
Ook de drie dochters van het koningspaar genoten zichtbaar van het bezoek aan Amersfoort. Zo schroomde prinses Ariane niet om mee te doen aan een potje basketbal. Prinses Amalia noemde het bij de NOS "superleuk om mee te mogen doen. We maken er samen een feest van."
"Wie het spreekwoord heeft bedacht van de ezel en de steen is nog nooit in de Keistad geweest. Want tegen deze steen wil je je wel heel vaak stoten!" Met deze kwinkslag bedankte koning Willem-Alexander de stad Amersfoort en de acht omliggende gemeenten voor de ontvangst van hem en zijn familie. Hij noemde de samenwerking, die ook over de provinciegrens heen ging, "ongekend". "Samen met de zon hebben we een fantastisch feest gehad", aldus de de jarige koning.
© ANP
Tijdens een wandeling van ruim een kilometer presenteerde de stad zich aan de jarige koning en zijn gevolg. Ze kregen theater, muziek en verhalen voorgeschoteld. Zo werd er gedanst op de Onze Lieve Vrouwentoren en traden er climiclowns op in de binnenstad.
© ANP
© ANP
De regiogemeenten lieten duidelijk van zich horen tijdens een speciale regioquiz. Teams uit onder meer Baarn, Bunschoten, Woudenberg, Soest, Leusden en Eemnes namen het daarbij tegen elkaar op. Koningin Máxima vond de regioquiz grappig, zo zei ze tegen de NOS. Uiteindelijk won Leusden met teamcaptain Carl Verheijen, die hulp kreeg van prins Pieter-Christiaan.
© ANP
Uiteraard wilden er veel bezoekers met de koninklijke gasten op de foto, zoals met prins Maurits en zijn vrouw prinses Marilène. Ook de andere leden van de familie ontkwamen niet aan selfies.
© ANP
© ANP
De route voerde van het ruim 500 jaar oude voormalige klooster Mariënhof aan de Kleine Haag naar het Eemplein, waar een feest losbarst met optredens van artiesten als Maan en Jan Smit.
Volgens de gemeente zijn de festiviteiten tot nu toe rustig verlopen zonder "noemenswaardige incidenten". Er zijn dan ook geen mensen aangehouden door de politie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.