Klimaatactivisten op de kade in Amersfoort

De activisten staan op de kade terwijl de Oranjes toekijken.
De activisten staan op de kade terwijl de Oranjes toekijken. © NOS
AMERSFOORT - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben het bezoek van koning Willem-Alexander en zijn familie aan Amersfoort aangegrepen om actie te voeren tegen de stijgende zeespiegel.
Op de kade vlakbij de Koppelpoort, waar het gezelschap langsliep, hielden ze spandoeken op met de teksten 'The oceans are rising, so are we' en 'Welkom in Amersfoort aan zee'. De activisten droegen een zwemvest en een deel van hen dook na het passeren van de koning het water in.
Het was volgens de actievoerders een actie met een knipoog om "het Nederlandse volk wakker te spetteren"en de aandacht te vestigen op de voorziene gevolgen van de klimaatverandering. "Als we nu niets doen ligt Amersfoort straks aan zee", verklaarden ze.
De van origine Britse burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging Extinction Rebellion kwam deze week met tienduizenden mensen in vele landen in opstand. In Engeland blokkeren activisten al meer dan een week cruciale punten in de hoofdstad. Ook in Nederland waren al enkele demonstraties.
Bij de demonstratie is niemand aangehouden, zo laat de politie RTV Utrecht weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.