Bodem vliegbasis Soesterberg is verontreinigd door blusschuim, schoonmaken kost miljoenen

Een artist impression van de geplande woonwijk
Een artist impression van de geplande woonwijk © Provincie Utrecht
SOESTERBERG - De bodem van de voormalige vliegbasis Soesterberg is verontreinigd met PFOS (Perfluoroctaanzuur). Dit zat in het blusschuim dat werd gebruikt in de tijd dat de vliegbasis nog militair terrein was. Dat blijkt uit bodemonderzoek dat in opdracht van de provincie Utrecht is uitgevoerd.
De kosten van het opruimen van deze vervuilde grond worden geschat op enkele miljoenen euro's. De provincie Utrecht kocht de voormalige vliegbasis Soesterberg in 2009 van het Rijk voor de ontwikkeling van natuur en woningbouw. Bij de grondaankoop is door het Rijk niet gemeld dat er PFOS in de bodem zat.
Het Rijk heeft, voordat de koopovereenkomst met de provincie werd gesloten, zelf ook verschillende bodemonderzoeken uitgevoerd. Tijdens deze onderzoeken zijn er verschillende verontreinigingen gevonden. Over die verontreinigingen zijn in het koopcontract afspraken gemaakt, maar dat geldt dus niet voor de door de provincie aangetroffen PFOS. De provincie is met het Rijk in gesprek om tot een oplossing te komen.
De aangetroffen verontreiniging kan betekenen dat later wordt begonnen met het bouwen van de geplande woonwijk op vliegbasis Soesterberg. De start van de aanleg stond gepland voor 2020/2021. Volgens de provincie is het nog niet duidelijk hoe groot de vertraging is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.