Zeehond in de Lek bij Vianen gespot tijdens wandeling met hond

Screenshot uit video van zeehond in Lek bij Vianen
Screenshot uit video van zeehond in Lek bij Vianen © Derk Lamphen
VIANEN - Tijdens een wandeling langs de Lek bij Vianen kwam de 26-jarige Derk Lamphen vanmiddag een onverwachte bezoeker van de provincie Utrecht tegen. Op de rivierbank lag een zeehond te zonnen, en die dieren laten zich zelden in Utrecht zien.
Lamphen was bezig zijn hond Dyna langs het water uit te laten toen de hond opeens aansloeg. De viervoeter had iets gezien op het strand. Het daar ontdekte beestje dook snel het water in, maar kwam terug toen Lamphen dichterbij kwam. Lamphen: "Ik loop weer terug het strand op en ik zei: 'hey verdomd, het is een zeehond'. Dat was wel een apart en bijzonder idee om te zien."
Lamphen maakte een uitgebreid filmpje van de zeehond. Daarop is te zien hoe het dier rustig blijft liggen terwijl hij wordt gefilmd om pas op het laatste moment terug het water in te duiken.

ZEEHONDEN IN UTRECHT

Er zijn eerder zeehonden in de provincie Utrecht gezien, maar het komt zeker niet vaak voor. Eind 2016 kwam er voor het laatst een melding binnen over een zeehond in de buurt van Bunschoten.
Een jaar ervoor zwom er een ringrob in de grachten van de stad Utrecht. De jonge zeehond kreeg de naam Dafne, naar Dafne Schippers, en werd gevangen en uitgezet in de Noordzee.
In 2013 werd er een zeehond gespot in het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Houten. En ook de Lek is geen onbekend terrein voor de zeezoogdieren: acht jaar geleden zette een zeehond daar de boel op stelten. Kijkers van RTV Utrecht doopten het diertje toen Lekkie. De zeehond die vandaag werd gespot, heeft nog geen naam.
Zeehond in de Lek bij Vianen gespot tijdens wandeling met hond

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.