"Parkeerkosten bij ziekenhuizen moeten omlaag, het is nu een enorme hap uit je portemonnee"

© ANP
UTRECHT - De parkeertarieven bij ziekenhuizen zijn veel te hoog. Dat zegt seniorenorganisatie KBO-PCOB. De Utrechtse organisatie is daarom vandaag een petitie gestart om de tarieven te verlagen.
Niet bij alle ziekenhuizen is het parkeren prijzig, zegt Manon van der Kaa, voorzitter van KBO-PCOB. "Je hebt gelukkig nog ziekenhuizen waar je gratis kunt parkeren, maar de meeste ziekenhuizen brengen nu geld in rekening." De bedragen kunnen daarbij flink oplopen. "Tot vier euro per uur, of een dagkaart van 36 euro. Dat is natuurlijk een enorm bedrag."

UTRECHTSE ZIEKENHUIZEN

Ook in de provincie Utrecht is het bij veel ziekenhuizen betaald parkeren. Zo rekent het St. Antoniusziekenhuis in zowel Nieuwegein, Woerden als Utrecht 2 euro per uur, met een maximum tarief van 7 euro per dag. Parkeren bij Meander in Amersfoort kost eveneens 2 euro per uur, met een maximum van 8 euro per dag. Het Diakonessenhuis in Utrecht is een flink stuk duurder. Daar ligt het tarief op 2,80 euro per uur. Voor een dag ben je daar 19,80 euro kwijt.
Het UMC, het grootste ziekenhuis in de provincie, rekent 1,80 euro per uur, met een maximum dagtarief van 18 euro. Het ziekenhuis laat in een reactie aan RTV Utrecht weten dat zij zelf gaan over de tarieven en dat daarbij onder meer naar de parkeerkosten bij andere ziekenhuizen wordt gekeken. "Wij zitten dan in de middenmoot," zegt een woordvoerder. Een andere reden om geld te vragen is dat het Utrecht Science Park waar het UMC zit een tekort heeft aan parkeerplaatsen. Het ziekenhuis vreest dat er voor patiënten en bezoekers in de garages geen plaats meer is als parkeren goedkoper wordt.
Waar het UMC de parkeerkosten nog zelf kan bepalen, worden de tarieven bij andere ziekenhuizen vaak bepaald door parkeerbeheerders. Dat die kosten maken voor onder meer personeel en onderhoud, ziet Van der Kaa ook wel in. "Het kan niet altijd gratis", erkent ze, "maar deze tarieven zijn soms wel heel hoog. Als je regelmatig op onderzoek moet komen, of een naaste wilt bezoeken, dan is dat een enorme hap uit je portemonnee."

TWEEDE KAMER

De handtekeningen die de organisatie ophaalt, worden aangeboden aan de Tweede Kamer, minister Bruno Bruins en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. KBO-PCOB hoopt dat zij daardoor na gaan denken over een oplossing voor de parkeertarieven.
Zelf heeft Van der Kaa ook ideeën. "Het openbaar vervoer bij sommige ziekenhuizen zou bijvoorbeeld beter kunnen. Of denk aan een shuttlebus die je van een plek waar je gratis kunt parkeren naar het ziekenhuis brengt. Er zijn allerlei oplossingen, maar nu wordt de rekening bij patiënten en hun begeleiders gelegd." De petitie kan worden getekend via de website van KBO-PCOB.
Radio M Utrecht in gesprek met Manon van der Kaa van KBO-PCOB

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.