Huisbaas Chang wint van de gemeente

UTRECHT - Huisbaas Betty Chang heeft twee rechtszaken tegen de gemeente Utrecht gewonnen. De rechtbank in Utrecht bepaalde vrijdag dat de dwangsommen die de gemeente Utrecht had opgelegd, niet mogen worden geïnd.
Chang, die studenten en SP-jongeren vorig jaar tot huisjesmelker van het jaar uitriepen, heeft een conflict met de gemeente over een vergunning voor twintig woningen die zij verhuurt.
De Utrechtse huisbaas moest voor 2 juni 4 ton compensatie betalen aan de gemeente. Wanneer zij dat niet deed, zou zij 3 ton aan dwangsommen moeten betalen. Volgens Chang zou dat haar faillissement betekenen.
De gemeente Utrecht wijzigde vorig jaar haar beleid, omdat er in de stad te veel studentenwoningen waren. Nieuwe verhuurders moesten voortaan voor een vergunning betalen. Chang bleek voor de helft van haar woningbestand geen vergunning te hebben aangevraagd. Zij viel onder de nieuwe regeling en moest grote bedragen betalen of stoppen met verhuren.
Chang weigerde. De gemeente Utrecht legde hoge dwangsommen op. De voorzieningenrechter bepaalde dat de gemeente de executie van de dwangsommen moet opschorten, totdat de rechter in een bodemprocedure een oordeel heeft gegeven over het beleid van de gemeente. De bestuursrechter vernietigde een ander besluit van de gemeente Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.