RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Rechtbank wil meer getuigen horen in zaak tegen verdachte van wapenbezit en drugshandel

UTRECHT/HOUTEN - De rechtszaak tegen een Utrechter die wordt verdacht van vuurwapenbezit, drugshandel, mishandeling en bedreiging van politiemensen is uitgesteld. Tijdens de rechtszitting vandaag oordeelde de rechter dat er meer getuigen moeten worden gehoord.

De 30-jarige F.O. werd op 19 januari opgepakt. Volgens het Openbaar Ministerie had hij een machinepistool en een ander semi-automatisch wapen met munitie in zijn bezit. Daarnaast werden bij de verdachte ongeveer 14 gram heroÔne, 75 gram cocaÔne en een handelsvooraadje hasj, hennep en voorgedraaide joints gevonden. Het OM verdenkt hem er van dat hij sinds begin 2018 in Utrecht hard- en softdrugs dealde.

BEDREIGING

O. wordt beschuldigd van bedreiging en belediging van twee politiemensen in het arrestantencomplex in Houten, waar hij na zijn aanhouding vastzat. Hij zou onder meer hebben gedreigd dat hij ze zou neerschieten, maar zijn advocaat Berndsen is er niet van overtuigd dat dit echt gebeurd is. De rechter laat daarom de betrokken agenten en collega's die het van een afstandje hoorden gebeuren, als getuige horen.


Van de geplande rechtszaak met stevige aanklachten bleef vandaag niets over. De verdachte stond ook terecht voor twee mishandelingszaken. De rechters in Utrecht kwamen echter tot de conclusie dat zij een van deze zaken niet mogen behandelen, omdat de zaak zich vorig jaar afspeelde in Alpen aan de Rijn en al bij de rechtbank in den Haag loopt.

KOPSTOOT

Een oude mishandelingszaak uit 2016 was uiteindelijk het enige waarvoor de officier van justitie een straf tegen de Utrechter kon eisen. Op het parkeerterrein van McDonalds in Nieuwegein zou hij in augustus 2016 een man hebben mishandeld en bedreigd. Het slachtoffer stond met een stel vrienden te praten en wilde blijkbaar niet snel genoeg aan de kant gaan voor de verdachte in zijn Audi.

'Ik maak je kapot, ik maak je dood', zou de Utrechter hebben geroepen. Daarna stapte hij uit en gaf hij het slachtoffer een kopstoot en een stomp, zeggen getuigen. Volgens zijn advocaat werd O. zelf juist belaagd: hij zou geen doodsbedreigingen hebben geuit; van een kopstoot zou geen sprake zijn geweest en de stomp was slechts een duw.


Het OM vindt de mishandeling bewezen en eist daarvoor een week gevangenisstraf. Ook vindt de officier dat O. een schadevergoeding van duizend euro aan het slachtoffer moet betalen. De verdediging pleit voor een kortere gevangenisstraf van hooguit de lengte van het voorarrest en een schadevergoeding van honderd euro. Op 13 mei doet de rechtbank in Utrecht uitspraak in deze mishandelingszaak.

LEVEN BETEREN

Tijdens de zitting bleek dat de verdachte als kind al voor het eerst met politie en justitie in aanraking kwam. Hij werd eerder veroordeeld voor onder meer mishandeling en wapenbezit. Volgens zijn advocaat is hij vast van plan zijn leven te beteren, maar dat lijken de rechter en het OM te betwijfelen.


De uitgestelde zaak over wapenbezit en drugshandel gaat begin juli verder met een tussenzitting. De inhoudelijke behandeling staat nu op 5 augustus in de rechtbankagenda. Dan krijgt de Utrechter waarschijnlijk een aanzienlijk zwaardere strafeis te horen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht