Straat in Wilnis vernoemd naar verongelukte Canadese piloot

© RTV Utrecht
WILNIS - In Wilnis is een nieuw pad in het leven geroepen. Het Robert Moultonpad is vernoemd naar piloot Robert Benjamin Moulton. De Canadees liet in 1943 het leven toen hij met zijn Vickers Wellingtonbommenwerper boven Wilnis werd neergeschoten.
Initiatiefnemer Jan van Loo van Stichting Vickers Wellington 1943 kijkt tevreden naar het nieuwe naambord. "Hiermee zijn Robert Moultonen en de bemanningsleden die met hem omkwamen geëerd. Deze mannen stapten samen in het vliegtuig en kwamen niet meer terug."
Op 5 mei 1943 wordt de Vickers Wellington neergeschoten boven Wilnis. Piloot Robert Moulton weigert gebruik te maken van zijn parachute. Hij probeert een gecontroleerde landing te maken, maar dat mislukt. Als Moulton zijn leven had gered door de parachute te gebruiken, was het toestel vrijwel zeker op het dorp Wilnis neergestort.

AMBASSADEUR

Het naambord wordt onthuld door burgemeester Maarten Divendal van De Ronde Venen en de Canadese ambassadeur Sabine Nölke. De ambassadeur waardeert het initiatief enorm. "Het raakt me altijd als ik in kleine gemeenschappen kom waar Canadezen worden herdacht die hun leven gaven in de Tweede Wereldoorlog. Dat is heel speciaal", aldus Nölke.
Het Robert Moultonpad loopt van de Veenweg in Wilnis, langs de Marickenzijde tot aan Voorbancken in Vinkeveen en is 2,1 kilometer lang. Behalve het naambord is ook een informatiepaneel dat een toelichting geeft op het neerstorten van de bommenwerper onthuld.
Straat in Wilnis vernoemd naar verongelukte Canadese piloot

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.