College IJsselstein: zonnevelden zijn optie, maar geen windmolens in polder Rijnenburg

Omwonenden en IJsselstein tegen windmolens Rijnenburg.
Omwonenden en IJsselstein tegen windmolens Rijnenburg. © Riks Ozinga / RTV Utrecht
IJSSELSTEIN - IJsselstein heeft geen problemen met zonnevelden in polder Rijnenburg, maar wil liever geen windmolens aan de gemeentegrens zien. Die zouden de woningbouw in het gebied maar in de weg zitten. Dat blijkt uit een brief die IJsselstein aan buurgemeente Utrecht wil sturen over de toekomstplannen voor de polder Rijnenburg.
De brief is opgesteld door het college van burgemeester en wethouders van IJsselstein en is gericht aan buurgemeente Utrecht. In het document legt wethouder Peter Bekker uit dat er wat hem betreft woningen moeten komen in polder Rijnenburg. Windmolens in het midden van de polder, dichtbij IJsselstein, zouden dat maar in de weg zitten.
Zonnevelden zouden eventueel wel kunnen, aldus de wethouder. Bekker: "Die zonnevelden gaan de woningen niet in de weg zitten omdat je redelijk dichtbij zonnevelden kan bouwen. Met die zonnevelden hebben we geen enkel probleem. Maar die windmolens willen we alleen als die de planning voor woningbouw niet in de weg gaan zitten." Windmolens aan de noord-, oost en westkant van de polder zouden wel kunnen.

VAN HOOIJDONK

De komst van windmolens en zonnevelden in de polder ten zuidwesten van Utrecht is een wens van de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk. Zij wil maximaal elf windmolens neerzetten en ruim 200 hectare zonnepanelen aanleggen.
Omwonenden die zich georganiseerd hebben in Belangengroep Buren van Rijnenburg en Reijerscop (BVRR) zijn tegen dat plan. Zij klagen dat de gemeente de plannen voor de windmolens er doorheen drukt.

CONCEPT

Aan de IJsselsteinse brief wordt al een poosje gewerkt. In juli 2018 riep de gemeenteraad het college op om een brief te schrijven. Op dinsdag 14 mei wordt het nu gepresenteerde voorstel besproken door de partijen in de IJsselsteinse gemeenteraad. Op 29 mei wordt er over de conceptbrief gestemd. Daarna kan hij de deur uit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.