Omwonenden van beoogde asiellocatie De Meern boos op COA

Buren nieuwe asiellocatie De Meern ontevreden over COA.
Buren nieuwe asiellocatie De Meern ontevreden over COA. © RTV Utrecht
DE MEERN - "Een onaangename verrassing," zo reageren omwonenden van een pand aan De Meentweg in De Meern op het nieuws dat ze nieuwe buren krijgen. De villa is verkocht aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat wil 20 asielzoekers in het pand huisvesten.
Omwonenden van de villa aan De Meentweg zijn niet te spreken over de manier waarop het COA en de gemeente Utrecht hen hebben geïnformeerd over de komst van de asielzoekers. Afgelopen week kreeg de buurt een bericht dat er mogelijk 20 minderjarige asielzoekers onder 24-uurs begeleiding in het pand gaan wonen.
De omwonenden hadden dat liever eerder gehoord: "Dit heeft niets met inspraak te maken. Er wordt besloten en aan het einde van de rit word je geïnformeerd. Dat vind ik geen manier van zaken doen, dat geeft een enorme deuk in het vertrouwen in de politiek. Liegen en bedriegen en je plan doordrijven."

"VREEMD"

Ook Cees Bos, fractievoorzitter van Stadsbelang Utrecht, vindt dat de gemeente eerder had moeten communiceren met de inwoners van De Meern. Bos: "Ze zijn al sinds december bezig, het COA en het college. We zijn nu bij eind april en we horen er voor het eerst van. Dat is toch vreemd."

ANGSTIG

Sommige inwoners zijn angstig over de komst van de asielzoekers. Een petitie tegen de plannen is al meer dan 500 keer getekend. Omwonenden zijn bang voor onrust en overlast in de wijk en verwachten dat de waarde van hun huizen zal dalen. Bos: "Elke angst is gegrond, als vooraf de boel beter was gemanaged door het COA en de gemeente dan was het een stuk duidelijker geweest, ook voor de wijk De Meern."

INFORMATIEAVOND

De gemeente houdt woensdag 22 mei een informatieavond in De Meern maar of de omwonenden nog iets kunnen veranderen aan de plannen betwijfelen ze. "Het besluit is natuurlijk al lang genomen. Je gaat geen huis van een miljoen kopen als het bestemmingsplan nog niet in kannen en kruiken is. Dat doet niemand. Het COA ook niet."

BEZWAARPROCEDURE

Ondanks de vermoedens van de omwonenden is het plan nog niet helemaal rond. De gemeente laat weten dat het COA nog een aantal vergunningen moet aanvragen. Ook benadrukt de gemeente dat de inwoners van De Meern altijd bezwaar kunnen maken via de gebruikelijke procedures.
Omwonenden van beoogde asiellocatie De Meern boos op COA

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.