Sarah (9) getroost door Máxima: "Toen ik haar zag, kwamen er al tranen in mijn ogen"

Máxima troost Sarah tijdens Koningsdag in Amersfoort.
Máxima troost Sarah tijdens Koningsdag in Amersfoort. © ANP
AMERSFOORT - De 9-jarige Sarah Geluk zorgde tijdens Koningsdag in Amersfoort voor het meest ontroerende beeld van de dag. Ze stond huilend op de foto, terwijl ze getroost werd door koningin Maxima. De beelden gingen de halve wereld over.
"Mijn grote droom was altijd al om koningin Máxima te ontmoeten", vertelt de jonge Amersfoortse twee dagen later aan tafel bij UVandaag. "Toen ik haar aan zag komen lopen, kwamen er al tranen in mijn ogen. En toen ik een handje kreeg moest ik huilen. Ze vroeg: 'Wat is er?' en gaf me een knuffel. Ik vertelde haar wat er aan de hand was en dat het mijn grote droom was. Ze zei: 'Maar dan hoef je helemaal niet te huilen.' Ik was echt helemaal ontroerd."
Maar wat maakt Máxima dan zo speciaal? "Ik zag haar al heel vaak op tv. En ik wilde heel graag een keer een bekende Nederlander zien. En Máxima is de enige echte koningin van Nederland."
Ook van de rest van het koningshuis kreeg ze een handje. "Van iedereen, behalve de koning. En mijn broertje heeft met iedereen selfies gemaakt."

BURGEMEESTER

Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort schoof ook aan. Van zenuwen had hij op de grote dag geen last, verzekert hij. "Ik heb het heel ontspannen ervaren. Je weet het programma en je weet dat er een heel professionele organisatie om je heen staat."
"Ik had als belangrijk doel dat de jongste generatie zich ook thuis zou voelen. Want die dames worden wel bekeken door heel Nederland. Ik had van tevoren bedacht om ze apart welkom te heten. En als je dan ziet hoe Amalia in beeld komt, hoe ze straalde, hoe Ariane en Alexia ook meededen. Je ziet dan ook de koning en koningin van die momenten hebben als vader en moeder, door even tegen ze aan drukken of een kus te geven. Dat gebeurt allemaal tijdens zo'n Koningsdag."
Wat ook bij de dag hoorde was de protestactie van klimaatdemonstranten, die in de gracht sprongen. Inmiddels heeft de PVV daar Kamervragen over gesteld. Niet terecht, aldus de burgemeester. "Demonstreren is een belangrijk recht, vrijheid van meningsuiting, daar staat ook het koningshuis voor. Het moet alleen de rest van het evenement niet dwarszitten, dat is een belangrijk onderdeel van de spelregels. Maar daar hebben ze zich goed aan gehouden."
Napraten over Koningsdag in Amersfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.