Illegaal zebrapad aangelegd in Veenendaal: "Mensen stoppen nu wel voor ons"

© Gemeente Veenendaal
VEENENDAAL - Het illegaal aangelegde zebrapad op de Tuinstraat in Veenendaal is niet aangelegd door de eigenaar van het naastgelegen eetcafé Het Zwarte Schaap in Veenendaal. De eigenaar van de horecagelegenheid denkt dat een grappenmaker aan het werk is geweest. Maar wie achter de witte verflaag zit, is nog altijd onbekend.
Dankzij een onbekende schilder is het centrum van Veenendaal sinds kort een zebrapad rijker. De gemeente liet gisteren weten niet blij te zijn met de nieuwe oversteekplaats. "Het zebrapad leek vast een goed idee, maar het is niet de bedoeling dat je 'zomaar' aanpassingen doet in de openbare ruimte", schreef de gemeente. "Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en daarbij verniel/verpest je dingen die niet van jou zijn."
Het is niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de actie. "Wij hebben het niet gedaan in ieder geval", zegt eigenaar Wijnand van Dam van de naastgelegen horecagelegenheid. "We denken dat het iemand is die een grapje heeft uitgehaald, misschien een gast ofzo."

GEVAAR

Volgens Van Dam is de plek van het geïmproviseerde zebrapad een gevaarlijk verkeerspunt. De zaak heeft aan de overkant een terras, waardoor zijn personeel regelmatig de straat moet oversteken. En ook voorbijgangers vinden dat: "Het is echt extreem. Ze komen hier met 70 kilometer per uur aanrijden en stoppen op het laatste moment. En er staan ook geen stopborden hier, dat is vaker gevraagd aan de gemeente. Maar daar wordt niet op gereageerd."
"De gemeente is ermee bezig", vertelt de kroegeigenaar. "Want er gebeuren regelmatig ongelukken. Pas nog werd er een fietskar met kinderen bijna aangereden." Nu het zebrapad er ligt, merkt hij wel dat mensen stoppen als horecapersoneel met een dienblad oversteekt. En ook voorbijgangers zien dat: "Men remt af. Dus het werkt. Ik vind dat die moet blijven liggen, tot er een andere oplossing is."

CAMERABEELDEN

Het weghalen van het zebrapad kost 1000 euro, laat de gemeente weten. Maar wie de witte verf heeft aangebracht is nog onduidelijk. Ook de gemeente tast daarover in het duister. Er hangt een camera op het plein, maar die beelden mag de gemeente niet bekijken zolang er geen aangifte is gedaan. Dus gaat de gemeente Veenendaal aangifte doen.
De plek op de Tuinstraat is duidelijk een gevaarlijke plek volgens Veenendalers. Een woordvoerder van wethouder Engbert Stroobosscher (ChristenUnie) zegt dat "dit blijkbaar een ludiek signaal is". De stenen in de straat worden omgedraaid, om het zo voor lage kosten weer op te knappen. Of die 1000 euro ook verhaald wordt op de dader, is nog onduidelijk: "diegene die dit heeft aangebracht realiseert zich niet dat ook dit leidt tot verkeersonveiligheid".
Dit najaar wordt de kruisende J.G. Sandbrinkstraat aangepakt, net als het horecaplein. "Deze herinrichting draagt bij aan de sfeer, beleving en de veiligheid van dit gebied", zegt de woordvoerder van wethouder Engbert Stroobosscher (ChristenUnie).
Veenendalers over het zebrapad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.