Duizenden kippen dood bij grote schuurbrand Renswoude

© Persbureau Heitink
RENSWOUDE - Bij een uitslaande brand bij kippenbedrijf Verbeek in Renswoude zijn vanmiddag duizenden kippen om het leven gekomen. In de schuur op de Ubbeschoterweg zaten in totaal zo'n 16.000 kippen. Hoe veel er precies dood zijn, is niet precies bekend.
De brandweer werd omstreeks 15.45 uur gealarmeerd. De VRU sprak eerder vanmiddag van een grote brand en rukte met meerdere voertuigen uit, onder meer vanwege het vervoer van water. Ook hoogwerkers kwamen ter plaatse om de andere kant van de schuur te kunnen bereiken. Rond 17.00 uur werd het sein brand meester gegeven.

SLACHTOFFERS

Volgens de VRU zijn er bij de brand geen mensen gewond geraakt. Hoeveel dieren er precies zijn getroffen door het vuur is nog onduidelijk. Dat zal de boerenfamilie later zelf moeten inschatten. De kippen die nog leven worden ondergebracht bij een ander bedrijf.
Het nablussen gaat waarschijnlijk tot ongeveer 21.00 uur duren. Het pand is flink beschadigd en staat op instorten. Dit bemoeilijkt de bluswerkzaamheden. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.
De schade in de schuur.
De schade in de schuur. © RTV Utrecht / Jiri Glaap
De rook als gevolg van de brand was vanaf de A30 en A12 goed te zien en trok in de richting van Veenendaal. De VRU adviseert omwonenden om ramen en deuren te sluiten vanwege de rookontwikkeling.
Burgemeester Petra Doornenbal van Renswoude is van plan vanavond een bezoek te brengen aan de familie Verbeek. Volgens de website van het boerenbedrijf gaat het om een biologische kippenboerderij.
De familie Verbeek werd ook al zwaar getroffen door de fipronil-affaire van ongeveer twee jaar geleden. In sommige eieren werd toen de stof fipronil aangetroffen, wat leidde tot veel economische schade bij boerenbedrijven. "De familie zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen", zegt burgemeester Doornenbal.
Burgemeester Renswoude: "Dit is natuurlijk een enorme klap midden in je gezicht, als je bedrijf in vlammen opgaat."
Kippenschuur in brand in Renswoude.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.