RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Onderzoek naar gezondheidsrisico's biogascentrale Bunschoten

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De GGD gaat onderzoek doen naar de gezondheidsrisico's van de biogascentrale in Bunschoten-Spakenburg. Omwonenden klagen al jaren over stankoverlast, maar vrezen ook voor hun gezondheid. Na overleg met de gemeente en provincie is de GGD nu een onderzoek naar de fabriek aan het voorbereiden.

De biogascentrale A. van de Groep en Zonen maakt van vis- en andere etensresten groen gas. De geur die hierbij vrijkomt leidt in het dorp tot veel geuroverlast, maar mogelijk soms ook tot gezondheidsklachten. Omwonenden klagen over hoofdpijn en misselijkheid.

KLACHTEN
De provincie houdt de fabriek al langere tijd in de gaten. Gedeputeerde Mariëtte Pennarts liet eerder al weten de hoeveelheid geurklachten 'ontoelaatbaar' te vinden. De provincie legde de fabriek al meerdere keren boetes op voor het foutief lozen van afvalwater.

Pennarts zegt de signalen van omwonenden serieus te nemen. Recent bleek tijdens een bewonersavond opnieuw hoeveel zorgen er zijn. "Het personeel van de fabriek loopt met gasmaskers op en ik lig 200 meter verder te slapen", vertelde een bezorgde buurtbewoner. "Wat ademen wij allemaal in?"

GGD
De GGD is blij dat er nu stappen worden genomen voor het doen van een onderzoek. "Hopelijk kunnen er veel vragen van de omwonenden beantwoord worden", reageert de GGD regio Utrecht.

Het onderzoek komt voort uit een overleg tussen de provincie Utrecht, de gemeente Bunschoten en de GGD. Op dit moment is er nog niets duidelijk over de inhoud van het onderzoek. "Het onderzoek wordt nu voorbereid", legt de GGD uit. Volgens de provincie neemt dit proces ongeveer drie weken in beslag.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -