Dodenherdenking: dit zijn de bijeenkomsten in jouw gemeente op 4 mei

© 4 Mei Comité/Fleur Born
PROVINCIE UTRECHT - Nederland is op 4 mei twee minuten stil om de slachtoffers te herdenken van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Een overzicht van activiteiten in de provincie, eerst die in de stad Utrecht en daarna die in andere gemeenten op alfabetische volgorde.
Mogelijk is deze lijst nog niet volledig. Aanvullingen kunt u e-mailen naar RTV Utrecht.

UTRECHT OP 3 MEI EN 4 MEI OVERDAG

In Utrecht zijn op verschillende plekken die in de oorlog een rol van betekenis speelden, al in de aanloop naar de twee minuten stilte op 4 mei plechtigheden. Zo wordt bij het Joods monument bij het Spoorwegmuseum een krans gelegd op vrijdagmorgen 3 mei om 10.30 uur.
Om 11.00 uur op diezelfde dag is er een kranslegging bij het voormalig Centraal Israëlitisch Weeshuis en om 15.00 uur bij de Israëlitische Begraafplaats (Jagerskade/Zandpad).
Op zaterdag 4 mei overdag worden bij het Rosarium (10.30 uur), het zwerfkeimonument voor de tien gevallenen van de Binnenlandse Strijdkrachten op de RK Begraafplaats Sint Barbara (11.00 uur) en het Academiegebouw op het Domplein (16:30 uur) herdenkingen gehouden. Die laatste is speciaal voor de omgekomen leden van de universitaire gemeenschap tijdens de bezetting.

UTRECHTSE BINNENSTAD

Op het Domplein begint de plechtigheid om 18.00 uur met het halfstok hangen van de nationale driekleur. Om 19.55 uur ontsteekt de winnaar van de schrijfwedstrijd voor kinderen de fakkel aan de voet van het verzetsmonument. Om 20.00 uur klinkt het trompetsignaal Geef Acht voor twee minuten stilte.
De Koninklijke Brassband Utrecht speelt na de stilte het trompetsignaal Taptoe en het Wilhelmus, couplet 1 en 6. Burgemeester Jan van Zanen houdt een korte toespraak, waarna Koosje Heijkoop als vertegenwoordiger van het verzet samen met de burgemeester een krans legt.
Vervolgens is er een defilé langs het verzetsmonument op het Domplein, dat wordt begeleid door Malgosia Fiebig op het Domcarillon.
Er is ook een herdenking in de Pieterskerk. De gezamenlijke kerken van Utrecht houden daar een oecumenische vesper waarin wordt stil gestaan bij de dodenherdenking. De vesper wordt geleid door dominee Wim Vermeulen van de Jacobikerk.
Vanaf het Pieterskerkhof vertrekt om 19.30 uur een stille tocht door de binnenstad. Het Utrechts Klokkenluiders Gilde begeleidt de tocht door het luiden van de Salvator, de grootste Domklok.

OVERIGE WIJKEN IN UTRECHT

In veel wijken zijn afzonderlijke plechtigheden. In Oog in Al, Tuindorp, Lombok, Hoograven, Transwijk, Zuilen, Vleuten, De Meern, Haarzuilens, Leidsche Rijn en Overvecht kunnen belangstellenden terecht voor kransleggingen met muzikale omlijsting en toespraken.

AMERSFOORT

De gedenkplaats en het bezoekersgebouw van Kamp Amersfoort zijn op 4 mei geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Gedurende de dag worden gratis rondleidingen gegeven.
Om 18.45 uur begint een stille tocht. De stoet loopt van het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort naar nationaal monument 'Gevangene voor het vuurpeloton' en daarvandaan naar het Russisch Ereveld en de oorlogsgraven op begraafplaats Rusthof. Op het voorplein van Rusthof is de ceremonie met twee minuten stilte.
Als onderdeel van de herdenkingen biedt Kamp Amersfoort ook een bezoek, onder begeleiding van de terreinbeheerder van defensie, aan het gedenkkruis op de Leusderheide aan. Daar is zoals ieder jaar een korte herdenkingsplechtigheid vanaf 14.00 uur. De Leusderheide was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de grootste executieplaatsen van Nederland.
Ook op verschillende andere plaatsen in Amersfoort zijn plechtigheden, zoals in Hoogland, bij het monument 'Rustenburg', in de Sint Franciscus Xaveriuskerk en in Soesterkwartier.

BAARN

De ceremonie begint in de Pauluskerk met onder meer een voorstelling voor genodigden van toneelgroep LEF. Om 19.30 uur wordt een stille tocht door Baarn gehouden van de Brink naar het Stationsplein. Tijdens de aansluitende herdenkingsplechtigheid is er onder meer een toespraak van burgemeester Röell en worden de namen van gevallenen voorgelezen.
De avond wordt afgesloten met een concert in de Paaskerk.

BUNNIK

Fort bij Rhijnauwen is een van de landelijke monumenten waar het comité 4 en 5 mei plechtigheden organiseert. Om 19.15 begint een stille tocht vanaf jeugdherberg Stayokay. Om 19.45 uur komt de stoet aan bij het monument, waar de twee minuten stilte wordt gehouden. Afsluitend is er een defilé langs de gedenkstenen van het monument.
In Werkhoven wordt bij het monument voor Régis Charles Deleuze stilgestaan bij alle mannen en vrouwen die stierven voor onze vrijheid. Om 19.45 uur start een stille tocht vanaf de ingang van De Laan, tegenover kasteel Beverweerd. Na het trompetsignaal bij de gedenksteen en twee minuten stilte vliegen historische vliegtuigen over, mits het weer dat toelaat.

BUNSCHOTEN

De gemeente Bunschoten herdenkt op begraafplaats Memento Mori, in de Noorderkerk en bij het Oorlogsmonument op het Spuiplein.

DE BILT

In de gemeente De Bilt vindt in zowel Bilthoven als in Westbroek op 4 mei een herdenking plaats. Bij het gemeentehuis aan de Soestdijkseweg-Zuid begint om 19.40 uur, vijf minuten eerder dan in voorgaande jaren een stille tocht richting het oorlogsmonument. Leerlingen van de Groen van Prinstererschool ontsteken daar het herdenkingsvuur en leggen bloemen en er zijn toespraken en er wordt muziek gespeeld om de twee minuten stilte te omlijsten.
De herdenking in Westbroek vindt plaats in de Hervormde kerk en begint om 18.30 uur. Met toespraken en muziek wordt toegeleefd naar de herdenking om 20.00 uur. Na afloop is er een ontvangst met koffie.

DE RONDE VENEN

De organisatie Veteranen De Ronde Venen nodigt oorlogsveteranen uit de gemeente uit om een krans te leggen bij het monument ter nagedachtenis van de gesneuvelden in het centrum van Mijdrecht. Verder is er onder meer een plechtigheid in Baambrugge. Eerst is er een herdenkingsdienst in de Kerk en daarna een stille tocht naar het oorlogsmonument in de C.P. van der Leestraat, waar de stilte in acht wordt genomen, met kranslegging en defilé.
De herdenking in Wilnis heeft bijzonder bezoek uit Canada. De Fort Saskatchewan Ambassador Concertband speelt samen met het orkest van muziekvereniging Viribus Unitis in de Nederlands Hervormde kerk. Het concert gaat vooraf aan de plechtigheden bij het gedenkteken en de begraafplaats. De kerk is open vanaf 18.15 uur en de toegang is gratis.

EEMNES

De stille tocht begint om 19.40 uur vanaf De Hilt aan de Hasselaarlaan. De burgemeester en wethouders, met direct daarachter schoolkinderen, lopen voorop. Bij het monument is de herdenkingsplechtigheid en kan iedereen bloemen leggen.
Aansluitend is in de N.H. (grote) Kerk aan de Kerkstraat een gratis toegankelijk herdenkingsconcert door Vocaal Ensemble Puur, onder leiding van Paul Snoek.

HOUTEN

Op zaterdagmiddag brengen jongeren en jongerenwerkers van 'van Houten&co' een bloemenhulde bij het monument in 't Goy en de oorlogsgraven in Schalkwijk en Tull en 't Waal. De (loco-)burgemeester is daar ook bij. De begintijden: 14.45 uur monument 't Goy, 15.15 uur N.H. begraafplaats Schalkwijk, 15.35 uur R.K. begraafplaats Schalkwijk en 16.00 uur: N.H. begraafplaats Tull en 't Waal.
Het avondprogramma begint met een herdenkingsbijeenkomst in de R.K. kerk aan de Loerikseweg met muziek en een lezing van mr. dr. Jerfi Uzman, universitair hoofddocent Recht, Economie, Bestuur en Organisatie aan de Universiteit Utrecht.
Op het Plein in het Oude Dorp duurt de plechtigheid van 19.45 tot 20.30 uur. Muziekvereniging KNA, verzorgt de muziek, scouts vormen de erewacht en veteranen staan bij het monument. Het 4 en 5 mei Comité Houten nodigt specifiek militairen uit Houten uit om in uniform of met baret bij de herdenking aanwezig te zijn.
Na de herdenking is er in Theater Aan de Slinger een 'muziekvertelvoorstelling' in het kader van Theater Na de Dam. Die begint om 21.00 uur.
Op dezelfde tijd begint in de R.K. kerk aan de Loerikseweg een herdenkingsconcert door projectkoor Adveniat Musica onder leiding van Rienk Bakker.

IJSSELSTEIN

Om 18.15 uur is de Basiliek aan de Nicolaasstraat open voor een herdenkingsbijeenkomst. Daaraan werken Fanfare Orkest Excelsior, Fulco's Regionaal Mannenkoor, Instituut Jos Dolstra het Interkerkelijk Overleg IJsselstein en een delegatie van IJsselsteinse scholen mee.
Na een stille tocht over de Nicolaasstraat, het Kronenburgplantsoen en het voetpad Route naar Vrijheid, wordt bij het Herdenkingsmonument twee minuten stilte gehouden. Na afloop is er een requiemconcert in de Basiliek.

LEUSDEN

Zoals bij Amersfoort al vermeld is er 's middags een herdenking van de gefusilleerden op de Leusderheide.
's Avonds vertrekken vanaf drie punten in de gemeente stille tochten. Om 18.45 uur zet de stoet zich in beweging vanaf het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort, via het monument De Stenen Man naar de begraafplaats Rusthof aan de Dodeweg.
Om 19.20 uur wordt vanaf Asschatterweg 217 naar het herdenkingsmonument aan de Asschatterkeerkade gelopen. De aansluitende herdenking staat in het teken van vier mannen die op 27 april 1945 op die plek om het leven zijn gebracht.
In Achterveld verzamelen belangstellenden zich vanaf 19.30 uur in de St. Jozefkerk. Na een korte plechtigheid gaat iedereen om 19.55 uur naar buiten om deel te nemen aan de herdenking bij de monumenten.

LOPIK

Er zijn verschillende bijeenkomsten in de gemeente Lopik. In Benschop begint het om 19.00 uur bij de graven van drie Engelse militairen op de N.H. begraafplaats en om 19.50 uur bij het monument in Polsbroekerdam.
Deelnemers in Jaarsveld verzamelen om 19.15 uur op kerkplein en om 19.30 uur bij het monument naast de kerk.
En in Lopik-dorp is om 19.50 uur de aanvang van de plechtigheid tegenover het monument aan de Dorpstraat.

MONTFOORT

De herdenkingsplechtigheid is traditioneel op het Kasteelplein. Vanaf 19.45 uur kunnen mensen zich verzamelen en luisteren naar passende muziek van blaaskapel Carolanka. Burgemeester Van Hartskamp-de Jong houdt een toespraak en het duo Elusive brengt het lied 'Als de liefde maar blijft winnen' van Daniël Lohues ten gehore.
Verder is er onder meer een voordracht over verzetsheld Truus Oversteegen en wordt het lied 'We are the world' in samenzang gezongen.

NIEUWEGEIN

Ter gelegenheid van de dodenherdenking brengt het regionaal Symfonieorkest NAS het requiem van Saint Saëns ten gehore, samen met het NAS-projectkoor en enkele solisten. Dat gebeurt in de Barbarakerk in Vreeswijk, zowel op vrijdag 3 mei (20.00 uur) als op zaterdag 4 mei (19.45 uur).
Tijdens de bijeenkomst op 4 mei wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht worden genomen, waarna gezamenlijk het Wilhelmus wordt gezongen en gespeeld.
Ook bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg is op de avondvna 4 mei een plechtigheid.

OUDEWATER

Het programma begint om 19.00 uur. Oud-minister Hans Hillen is een van de sprekers. De twee winnaars van een gedichtenwedstrijd van basisschoolleerlingen van alle hoogste groepen, Kiki Zengerink en Lynn van der Weide, beiden van de Mariaschool, dragen hun gedicht voor.
Om 19.40 uur begint de stille tocht naar het monument aan de Waardsedijk. Daar is na de twee minuten stilte een toespraak van burgemeester Verhoeve, zang van Anneke de Hoop, een kranslegging en het defilé langs het monument en langs de graven van de omgekomen bemanning van de Britse bommenwerper 'Barbara Mary'.
Na afloop van de plechtigheid bij het monument is er een samenzijn in het stadhuis op de Visbrug, met koffie, thee en frisdrank.

RENSWOUDE

Om 19.00 uur begint een korte herdenkingsbijeenkomst in de Gereformeerde Kerk. Om 19.45 uur vertrekt vanuit de kerk de stille tocht naar het monument. 'Ons Genoegen', speelt daar koraalmuziek, gevolgd door The Last Post in aanloop naar de twee minuten stilte.
Na het voordragen van een gedicht, het voorlezen van de namen op de oorlogsmonumenten in Renswoude en een kranslegging, markeert de brandweersirene het eind van de plechtigheden.

RHENEN

De herdenking op de Grebbeberg is een van de grootste in Nederland. Prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en hun zoon prins Pieter-Christiaan zijn aanwezig bij de Nationale Militaire Dodenherdenking op het Militair Ereveld, net als staatssecretaris van Defensie Barbara Visser.
Om veiligheidsredenen zijn, anders dan voorgaande jaren, de staplaatsen achter de gedenkzuil en de klokkentoren niet meer ongelimiteerd toegankelijk. Alleen de genodigden en 600 bezoekers kunnen daar plaatsnemen. Alle overige bezoekers kunnen de plechtigheid vanaf de parkeerplaats van het Ereveld volgen op groot scherm.
Na de herdenkingsplechtigheid en kranslegging kunnen alle bezoekers, ook degenen die op de parkeerplaats hebben gestaan, deelnemen aan het defilé langs de graven.
De genodigden verzamelen vanaf 18.30 uur bij Hotel 't Paviljoen. Om 19.10 uur worden de klokken geluid, waarna de stille tocht naar het Ereveld begint. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Fanfare Bereden Wapens en de Christelijke Gemengde Zangvereniging Eben Häezer. Krijgsmachtspredikant majoor ds. G. van Driesten neemt de overdenking voor zijn rekening.

SOEST

De herdenking in Soest begint met een algemeen toegankelijke bijeenkomst In de aula van het Griftlandcollege. Leerlingen dragen gedichten voor, Jorik Stel speelt piano en er is een voordracht door voorganger van de evangeliegemeente dhr C. Boom en zang door het Slavisch koor Byzantium.
De deelnemers lopen daarna een stille tocht naar het monument aan de Ir. Menkolaan. Daar zijn kransleggingen door onder meer de gemeente Soest, de overkoepelende organisatie van ouderenbonden COSBO, de Raad van Kerken en veteranenorganisaties. Onder de sprekers is burgemeester Metz.
In Soesterberg begint het programma om 19.00 uur in de Vredekerk. Na een overweging door Wies Sarot, pastoraal werker van de Martha Mariaparochie in Soest, en een gedicht, zet de menigte zich in beweging naar het herdenkingsmonument aan het Odijkplein. Daar is de plechtigheid om 20.00 uur.
Militairen van het korps Nationale Reserve vormen de erewacht en bij de vlaggenmasten staan zoals gebruikelijk kinderen van de basisscholen in Soesterberg.

STICHTSE VECHT

Na een herdenkingsbijeenkomst om 18.45 uur in de Pauluskerk in Breukelen, vertrekt om 19.30 uur de stille tocht bij Boom en Bosch. Een trommelslager met omfloerste trom gaat voorop. De stoet gaat over de Straatweg naar het monument in het Tinus de Witplantsoen.
Na de kranslegging worden de namen voorgelezen van de 18 slachtoffers voor wie het monument is opgericht. Bart van Drogenbroek, leerling van de Willibrordusschool, neemt dat voor zijn rekening. Na afloop van deze plechtigheid gaat de stille tocht verder naar de oude begraafplaats, waar de dodenherdenking bij het graf van oorlogspiloot Chris Maltby plaatsvindt. De burgemeester houdt een korte toespraak.
In Maarssen is de bijeenkomst bij het oorlogsmonument in het Park Goudestein vanaf 19.30 uur, in aanwezigheid van onder meer vertegenwoordigers van het verzet en veteranen. In Tienhoven wordt vanaf 19.30 uur gelopen van de brandweerkazerne naar molen De Trouwe Wachter, waar de herdenking wordt gehouden.
Ook in Loenen aan de Vecht (Park Leeuwendijk) en Vreeland (het monument aan het Boerenlaantje) zijn plechtigheden.

UTRECHTSE HEUVELRUG

De verschillende kernen hebben allemaal een eigen plechtigheid. Het programma is grotendeels 's avonds en bestaat ook hier uit een stille tocht gevolgd door een herdenkingsplechtigheid rond 20.00 uur. In Driebergen-Rijsenburg begint al om 15.00 uur bij Woon- en Zorgcentrum Sparrenheide een herdenking voor de omgekomen agenten van het 'Englandspiel'.
De locaties en aanvangstijden van de overige herdenkingen: Andrieskerk in Amerongen (19.00 uur), Maartenskerk in Doorn (19.00 uur), St. Petrusbanden aan het Kerkplein in Driebergen (18.45 uur), Kerkplein in Leersum (19.00 uur), Buurthucht in Overberg (19.00 uur) en de begraafplaats aan de Jacob van Wassenaerlaan in Maarn (18.55 uur).

VEENENDAAL

De Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV) heeft een wandelroute uitgezet langs de graven van 92 oorlogsslachtoffers die begraven liggen of hebben gelegen op de Algemene Begraafplaats aan de Munnikenweg. Bij de graven hangen tekstborden met hun levensverhaal en er zijn plattegronden met behulp waarvan deelnemers de tocht individueel kunnen lopen. Burgemeester Gert-Jan Kats maakt de wandeling vanaf 14.00 uur samen met nabestaanden en andere betrokkenen.
De kranslegging bij het monument op het Stationsplein begint om 19.45 uur. Veteranen zullen de erewacht en vlaggenwacht houden. Aansluitend zal het winnende gedicht worden voordragen van de gedichtenwedstrijd dit jaar.

VIJFHEERENLANDEN

In de nieuwe gemeente zijn zeven verschillende plechtigheden. De grootste is in Leerdam. De stille tocht begint daar om 19.20 uur bij het stadskantoor, waarna vanaf 19.45 uur de herdenking bij het monument wordt gehouden. Burgemeester Jan Pieter Lokker houdt een toespraak.
De herdenkingsbijeenkomst in Vianen start om 18.30 uur in de R.K. Kerk aan de Brederodestraat. Rond 19.30 uur lopen alle aanwezigen via de Stalstraat, Lombardstraat en Voorstraat naar het 4 mei-monument in de Buitenlandpoort. Daar speelt Excelsior Hagestein muziek en is locoburgemeester Marcel Verweij de voornaamste spreker.
Verder zijn er plechtigheden in Ameide/Tienhoven (stille tocht om 19.00 uur vanaf de Dam in Ameide, herdenking vanaf 19.25 uur bij het monument), Hei- en Boeicop (begraafplaats, 19.30 uur), Lexmond (stille tocht vanuit de kerk om 19.30 uur, herdenking bij het monument om 19.45 uur), Meerkerk (19.30 uur op de Burgemeester Sloblaan) en Zijderveld (plein voor verenigingsgebouw De Krooshof om 19.30 uur, met de onthulling van het 4 mei-monument dat de afgelopen periode is gemaakt).

WIJK BIJ DUURSTEDE

Al om 17.30 uur is er een openbare ontvangst met koffie en thee in het gemeentehuis. De stille tocht begint om 18.15 uur. Vanaf het gemeentehuis lopen de aanwezigen via de Steenstraat en de Singel, voorafgegaan door Harmonie Concordia, naar de Grote Kerk op de Markt.
Onderweg worden bloemen gelegd bij de graven van de zeven Britse militairen van de 1ste Airborne Divisie op de Algemene Begraafplaats en bij het Verzetsmonument aan de Singel.
Om 19.00 uur begint de herdenkingsbijeenkomst, met onder meer een toespraak van burgemeester Tjapko Poppens, gedichten en lezingen en muziek door Vrouwenkoor Davina.

WOERDEN

In Woerden wordt op donderdag 2 mei aandacht besteed aan Jom Hasjoa, de jaarlijkse Joodse gedenkdag voor de slachtoffers van de naziterreur. Dat gebeurt met een plechtigheid bij het Joodse monument aan de Prins Bernhardlaan.
Het programma begint om 19.30 uur. Burgemeester Victor Molkenboer houdt een korte toespraak, waarna rabbijn Marianne van Praag voorgaat in de Jizkor en de Kaddisj, de Joodse gebeden voor de doden. Bij het monument worden veertien witte rozen en kiezelsteentjes gelegd en belangstellenden worden uitgenodigd om zelf ook bloemen te leggen.
Het programma op 4 mei begint om 18.45 uur met een herdenking op de Algemene Begraafplaats aan de Meeuwenlaan. Er is een samenkomst in de aula door Raad van Kerken, gevolgd door de kranslegging bij het monument met ook hier een toespraak door burgemeester Molkenboer. Daarna vertrekt de stille tocht naar de gedenknaald aan de Meeuwenlaan.
Er zijn ook herdenkingen in Zegveld en Harmelen. In Zegveld komt men samen bij het monument aan de Middenweg.
De bijeenkomst in Harmelen laatste begint om 19.00 uur in de Bavokerk en gaat na de stille tocht verder in de praatkuil op het Kerkplein. Er worden drie gedichten voorgedragen en krasnen gelegd.

WOUDENBERG

Om 19.00 uur begint in de Dorpskerk een herdenkingsplechtigheid. Burgemeester Cnossen en Marten Jan Kooistra, voorganger van de PKN-gemeente 'De Voorhof', spreken en er is een bijdrage van kinderen uit groep 8 van de Jan Ligthartschool.
Vanaf 19.40 uur wordt een stille tocht gelopen richting het monument aan de Voorstraat. Daar zijn kransleggingen door het gemeentebestuur, het Oranjecomité en nabestaanden. Na het defilé langs de oorlogsgraven is er nog een ontvangst in uitvaartcentrum Henschoten.

ZEIST

Deelnemers aan de stille tocht verzamelen om 19.10 uur bij het gemeentehuis, waarna de stoet om 19.15 uur vertrekt. Oud-strijders en veteranen, 'vergeten slachtoffers', nabestaanden en verschillende maatschappelijke organisaties lopen mee.
Bij het monument in het Walkartpark wordt de herdenking gehouden, waarbij onder anderen burgemeester Koos Janssen en stadsdichter Diet Groothuis het woord nemen. Mohammes Aldaibis vertelt over zijn ervaringen als Iraaks vluchteling.
Na de twee minuten stilte en de kranslegging is er om 20.50 uur nog een herdenkingsconcert in de Oude Kerk, verzorgd door Wouter Habers.

DE HERDENKING BIJ RTV UTRECHT

RTV Utrecht en de lokale televisiezender van de stad Utrecht, UStad, zenden op 4 mei live de dodenherdenking vanaf het Domplein in Utrecht uit. Ook het defilé langs het verzetsmonument is te zien. De bijeenkomst op het Domplein wordt vanaf 19.50 uur rechtstreeks uitgezonden.
De uitzending van de Dodenherdenking op het Domplein in Utrecht is ook live te volgen via de livestreams op deze site en via de app van RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.