RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amersfoort past tekst op oorlogsmonument aan na nieuwe informatie over slachtoffers


AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort gaat een oorlogsmonument aanpassen, omdat er behalve verzetsmensen ook een SS'er en een collaborateur op staan. Dat meldt de NOS. Het gaat om een monument met de namen van 20 mannen die op 5 februari 1945 in de tuin van een woning werden geŽxecuteerd.

De mannen zaten op dat moment om verschillende redenen in de strafgevangenis in Utrecht en de executies waren een vergeldingsactie van de Duitsers. Een paar dagen eerder hadden leden van het verzet een seinhuis opgeblazen. Daardoor kwamen drie Duitsers om het leven en werd het treinverkeer op een belangrijke route ontregeld. Na de bevrijding besloot Amersfoort al snel om een monument voor de slachtoffers van de vergeldingsactie op te richten.

Uit nieuwe informatie blijkt dat een van de twee mannen om wie het nu gaat zich vrijwillig had gemeld bij de Duitse Wehrmacht om als bouwvakker aan de slag te gaan in Bretagne en op het eiland Guernsey. Dat hij in de gevangenis terechtgekomen is, kwam doordat hij werd betrapt bij een inbraak in zijn woonplaats Beverwijk.

De andere man werd al in 1936 lid van de NSB, trad later toe tot de Landstorm en kwam uiteindelijk terecht bij de SS. Uit getuigenverklaringen blijkt dat hij ten minste ťťn keer op een ongewapende burger heeft geschoten. Toen zijn legeronderdeel naar BelgiŽ werd gestuurd om de opmars van de geallieerden te stoppen, deserteerde hij uit Duitse dienst. Het is niet helemaal duidelijk wanneer en waarom hij is gearresteerd.

De gemeente past de tekst door deze nieuwe informatie aan. 'Zij offerden zich voor de vrijheid' wordt vervangen door 'Wij herdenken hen die vielen voor de vrijheid'.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -