RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Natuurlijk Zoëy: "Ganzen geven prachtig vlees en fantastische eieren."

1/4
KOCKENGEN - Eddy is met jagers Ellen Mookhoek en Willem van Doorn op pad in Kockengen. Met een bootje varen ze door het rietland op zoek naar ganzeneieren.

Er worden ieder jaar ongeveer 1 miljoen ganzeneieren vernietigt."
Ellen Mookhoek

In het kader van natuurbeheer worden er duizenden ganzeneieren per jaar 'onklaar' gemaakt. Dit gebeurt omdat er in Nederland veel, eigenlijk te veel, ganzen zijn. Ellen: "Vijftig jaar geleden waren er in de zomer nog maar vijftig grauwe ganzen en nu zijn dat er 500.000!" Dat er zoveel zijn, heeft te maken met het feit dat er in Nederland veel natte gebieden zijn en dat vinden ganzen fijn om hun nest temaken. "Bovendien zijn er in de jaren 70 zelfs wat ganzen uitgezet voor de gezelligheid en was er in de jaren 90 tijdelijk een jachtverbod op ganzen", aldus Ellen. De hoeveelheid ganzen levert problemen op: verdringing van andere vogels zoals karekieten en baardmannetjes, en schade aan landbouwgebieden. Inmiddels wordt de gans op verschillende manieren bestreden. Rond maart april wordt aan nestreductie gedaan. Dat houdt in dat bebroede eieren onklaar gemaakt worden.

Ellen vindt dat we de anders met ganzen om moeten gaan: "Ganzen worden als een probleem gezien in plaats van de gevers van fantastisch eten. Er worden ieder jaar ongeveer een miljoen ganzeneieren vernietigd. Ik vind dat zonde. De eieren kun je namelijk prima eten. En ganzenei is net zo groot als drie kippeneieren dus daar moet je bij het eten wel rekening mee houden."

 1 ganzenei is net zo groot als 3 kippeneieren 1 ganzenei is net zo groot als 3 kippeneieren | Foto: RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

Nestreductie en ganzeneieren rapen mag je alleen maar doen als je een speciale provinciale ontheffing hebt, waardoor je meewerkt aan natuurbeheer. Ellen: "Je mag dat ook alleen maar doen met toestemming van de grondeigenaar."

 Voor Eddy heeft Ellen prachtig gevulde ganzeneieren klaargemaakt. Voor Eddy heeft Ellen prachtig gevulde ganzeneieren klaargemaakt. | Foto: RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

Kijk hier naar de hele uitzending over ganzeneieren rapen in Kockengen.

Natuurlijk Zoy: Ganzeneieren


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -