Studentensuper: "Stop met roken, heb seks!"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een pakje sigaretten kopen wordt een stukje moeilijker op De Uithof. Supermarkt Spar op het terrein stopt met de verkoop van tabak. Tot 31 mei kan er nog rookwaar worden gekocht in de supermarkt.
Spar university vindt dat het verkopen van tabak op hogeschool- en universiteitsterreinen niet meer past bij een eerste stap richting een rookvrije generatie. "Bij twee van de negen winkels werd al geen tabak verkocht, nu volgen ook de andere zeven winkels", schijft de supermarkt op de website.
Spar merkt dat de klanten van de winkel, voornamelijk studenten, steeds gezonder willen leven en heeft daar de afgelopen tijd het assortiment al op aangepast. Met het stoppen van de verkoop van sigaretten wil de supermarkt het belang van een gezonde leefstijl nog meer benadrukken. Het lijkt erop dat de klanten het daarmee eens zijn; 72 procent van de klanten en medewerkers zeiden in een onderzoek blij te zijn als er gestopt wordt met de verkoop van tabak.
Om de mensen die nog roken te ontmoedigen, verkoopt de supermarkt nu alleen nog rookwaar met een sticker erop. Daarop staat de slogan 'Stop smoking, start shagging', oftewel 'Stop met roken, ga seks hebben'. Ook staat erop dat de winkel vanaf eind mei geen tabak meer verkoopt. Op deze manier wil Spar rokers op de hoogte brengen van het stoppen met de verkoop.
Pakjes sigaretten in de Spar zijn voorzien van een extra sticker die roken moet ontmoedigen
Pakjes sigaretten in de Spar zijn voorzien van een extra sticker die roken moet ontmoedigen © RTV Utrecht
Waarom voor deze slogan is gekozen is niet duidelijk. De studenten op De Uithof vinden de slogan over het algemeen wel grappig. "Het past wel bij studenten", zegt de één. "Ik denk dat het wel aanslaat bij studenten", zegt een ander. "Het is voor studenten wel grappig en mensen hebben het erover. Dat is wel gunstig denk ik."
Sommige studenten vragen zich af wat het één met het ander te maken heeft. "Ik zie het verband niet helemaal tussen roken en seks hebben", zegt een meisje. "Ik vind het wel grappig bedacht, want het is beter om niet te roken. Maar ik vind het ook een beetje raar."
Ook een roker reageert: "Ik vind het wel goed dat ze het proberen te verminderen hier, want er ligt een belachelijke hoeveelheid sigarettenpeuken. Ik maak er ook deel van uit, ik gooi ook m'n sigarettenpeuken op de grond. Ik denk dat je zo een heel veel schonere campus creëert."
Maar of dat echt gaat gebeuren is de vraag. Rokers op De Uithof die het namelijk echt niet kunnen laten, kunnen na 31 mei nog wel terecht bij de Primera, aan de overkant van de straat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.