Een flinke klus: vizierschuif stuw Hagestein wordt vervangen

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
VIJFHEERENLANDEN - Rijkswaterstaat is begonnen met het vervangen van de vizierschuiven bij het stuwcomplex in Hagestein. De boogvormige staalconstructies worden vernieuwd. Eerder werden al de vizierschuiven bij de stuwen van Amerongen en Driel vervangen.
"Het is een flinke klus", zegt Frank van de Broek van Rijkswaterstaat. De bogen wegen per stuk 270 ton. Maar ze kunnen niet zomaar uit het water gehaald worden, want de stuw heeft een belangrijke functie: het houdt het water op peil voor de scheepvaart. "We moeten eerst een tijdelijk keermiddel plaatsen, zoals dat heet."
Als dat geplaatst is, kan de vizierschuif eruit gehaald worden. Dat gebeurt in zes delen. "En dan komt ondertussen de nieuwe vizierschuif via de boot uit Friesland. Die wordt in drie delen gemonteerd en aan elkaar gelast." Op dit moment zijn er duikers in het water bezig om gaten te maken in de oude schuif. Daardoor kan het water op peil blijven.
De ervaring die is opgedaan bij eerdere schuiven, helpt. Projectcoördinator Erik van Dijk: "Daardoor gaat het werk steeds sneller, zegt projectcoördinator Erik van Dijk. "We lopen een dag voor op schema. Het is de vierde keer dat we vizierschuiven vervangen, dus we raken op elkaar ingespeeld."
De huidige vizierschuif is al zestig jaar oud. Het werd dus tijd om het materiaal te vervangen. Daarnaast krijgt de hele stuw ook een technische opknapper. "Na zestig jaar pakken we het grondig aan en renoveren het hele complex." De oude vizierschuiven konden alleen vanaf hun eigen locatie worden bestuurd. De nieuwe schuiven worden technisch aangepast, zodat ze allemaal vanuit Amerongen worden aangestuurd.
Volgens Rijkswaterstaat is de opknapbeurt ook goed nieuws voor de scheepvaart. "Het grote voordeel is dat waar we nu nog in de weekenden en nachten gesloten zijn in de bediening, dat we toegaan naar een situatie waarin er de hele week bediening is van de sluis. Dus dan kan de scheepvaart gewoon continue doorgaan."
Begin augustus moeten de werkzaamheden klaar zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.