Inwoners Maarn in actie tegen bezuinigingen: "Al het geld gaat richting Doorn"

© RTV Utrecht
MAARN - Inwoners van Maarn verspreiden filmpjes om in actie te komen tegen de bezuinigingen. De gemeente Utrechtse Heuvelrug moet bezuinigen door forse tegenvallers op de jeugdzorg. Maar er is niet veel ruimte op de begroting, door grote investeringen de afgelopen jaren. Volgende week praat de raad erover.
Het college op de Heuvelrug denkt erover om bibliotheken in Maarn en Amerongen te sluiten en consultatiebureau's in Amerongen en Driebergen gaan misschien dicht. Daarnaast wordt de burgemeesterswoning verkocht en moet de OZB omhoog. Inwoner Marjol Markusse: "Iedereen in Maarn verlangt weer terug naar de tijd dat we een eigen gemeente waren. Al het geld gaat richting Doorn."
Markusse heeft daarom filmpjes gemaakt. "Ik heb er een paar in een uurtje op de bank in elkaar gezet". Haar boosheid begon toen een speeltoestel in de buurt niet vernieuwd kon worden, vanwege de financiële situatie. "We moeten als Maarn strijden voor onze voorzieningen. Die hadden we, maar er is de laatste jaren flink op bezuinigd."
Eén van de filmpjes die Marjol heeft gemaakt.

MILJOENEN

In de filmpjes laat Marjol vooral zien waar het geld de afgelopen tijd naartoe is gegaan. In 2006 ontstond de gemeente door een fusie. Het gemeentehuis in Doorn kostte toen 25 miljoen euro. "Destijds, als je de stukken leest, is er heel veel discussie over geweest. Ondanks de financiële risico's is het toch gedaan. Het is echt een prestigeproject", zegt Markusse.
De filmpjes gaan rond in Whatsappgroepen en worden flink verspreid. "Ik krijg er veel reacties op. Mensen zeggen dat ze het ook weer gaan verspreiden", zegt Marjol. In één van de filmpjes schrijven de actievoerders aan burgemeester Naafs: 'Frits waar ligt de prioriteit?'. Marjol: "Als inwoner van Maarn vind ik het moeilijk te verkroppen dat dit soort grote beslissingen worden genomen over miljoenen en aan de andere kant wordt gesproken over sluiting van een bieb wat maar tienduizenden euro's oplevert."
Eén van de filmpjes die Marjol heeft gemaakt.

PETITIE

Inwoners van de Heuvelrug kunnen tot en met 5 mei hun mening geven over de bezuinigingen in een enqûete. Een petitie tegen de bezuinigingen is inmiddels ook ruim 400 keer ondertekend. Volgende week donderdag wordt er gesproken over de bezuinigingen in een raadsvergadering. Dan worden de resultaten van de enqûete ook bekend.
Met de filmpjes hoopt Marjol inwoners van Maarn te mobiliseren en te informeren: "Ik wil dat mensen alert worden over hun eigen voorzieningen. We moeten niet alles zo maar accepteren." Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) zei eerder dat de begroting wel sluitend moet zijn. Markusse: "Dat snap ik wel. Misschien moeten we de OZB verhogen, dat zou ik er wel voor over hebben."
Toch voelt dat niet als dé oplossing voor Marjol. Er moet iets structureels veranderen binnen de gemeente: "Ik wil die verhoging niet als het op de huidige manier gaat. De mentaliteit is waarschijnlijk verkeerd. Ik heb er namelijk geen vertrouwen in dat als de OZB verhoogd wordt, ik mijn voorzieningen terugkrijg."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.